Ivan Đoković predsedavajući Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za naredni jednogodišnji period

Novi Sad, 29. maj 2018. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, izabran je za predsedavajućeg Pokrajinskog socijalno-ekonomskog saveta za naredni jednogodišnji period, na desetoj sednici održanoj danas u Skupštini AP Vojvodine.

Potpredsednik Đoković je istakao da će se članovi PSES-a koji su deo pokrajinske uprave, kao treći član u tripartitnom dijalogu i socijalni partner, zalagati za uspešno sprovođenje socijalnog dijaloga i u narednom periodu.

,,Težićemo ka formiranju socijalno-ekonomskih saveta u gradovima i opštinama u Vojvodini. Pored svih nadležnosti koje imamo i koje su utvrđene zakonom, ovo pitanje bi trebalo da bude jedna od vodećih aktivnosti PSES-a“, rekao je Đoković.

Na današnjoj sednici se razmatralo po sedam tačaka, u okviru kojih je pored verifikacije članova predstavnika Pokrajinske vlade, donošenja Odluke o izmeni Odluke o formiranju Kolegijuma PSES, predstavljena analiza aktuelnih privrednih kretanja u AP Vojvodini u periodu januar – mart 2018. godine, koju je izneo predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurević.

Rezimirajući analizu, Đoković je precizirao pojedinosti u okviru svih navedenih privrednih sektora. Istakao je da industrijska proizvodnja u AP Vojvodini nije na nivou Republike Srbije, ali neznatno zaostaje za njom. Pored toga, izvoz u regionu Vojvodine je nešto veća od izvoza na nivou Republike, a vrednost uvoza je znatno veća na nivou našeg regiona nego u republici Srbiji, što jeste posledica činjenice da većina firmi koje uvoze u ovom periodu, koje se odnose na uvoz energenata, regostrovane su na teritoriji AP Vojvodine, što se može, po njegovim rečima, okarakterisati kao ,,statistička anomalija“.

Predsedavajući se osvrnuo i na trgovinu na malo, obim u Vojvodini je veći u odnosu na Republiku Srbiju, dok ono što ukazuje na pozitivnu tendenciju koja će nastupiti i u ostalim kvartalima, to je rast broja dolazaka za 14,7 odsto i broja noćenja turista za 16,9 odsto, koji odstupa u odnosu na prosečni rast u prvim kvartalima u prethodne tri godine, koji se kretao između 12 i 13 odsto.

U pogledu nezaposlenih lica na nivou Pokrajine, Đoković je rekao da je taj broj za 15,8 odsto smanjen u odnosu na isti period u 2017. godini, a broj registrovanih zaposlenih je porastao za 4 odsto, odnosno 20.748 lica. Po njegovim rečima, mora se uzeti u obzir i činjenica da evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje ipak ne pokazuje stvarni broj zaposlenih i nezaposlenih, te se postavlja pitanje šta je zapravo usklađeno sa evidencijom u smislu koliki se broj lica izuzima sa evidencije zbog neprijavljivanja i neažurnosti, a koliko je lica zaista migriralo na privremene ili trajne vidove zaposlenja.

Na sednici je razmatrana i inicijativa Unije poslodavaca Vojvodine za izuzimanje preduzetnika od vođenja poslovnih knjiga po sistemu dvojnog knjigovodstva i predlozi za unapređenje rada Poreske uprave, kao i njihova inicijativa za pojednostavljenje poslovanja mikro i malih privrednih subjekata, u vezi sa obavezom imenovanja  „ovlašćenih lica“.

June 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates