,,Iz Banata, s ljubavlju“: Turistička valorizacija baštine Dušana Popova

Putešestvije misterioznog poliglote, od dubrovačkog advokata do dvostrukog agenta britanske obaveštajne službe MI6 i Kraljevine Jugoslavije, preko Abvera, Dana D, Perl Harbora, Rio de Žaneira, Lisabona, te operacija Fortitjud, Overlord i Mida, i sudbonosnog poznanstva sa Ijanom Flemingom, vodilo je trnovitim, ali i putem zvezda.

Poznatiji u svetu kao Tricikl, zaljubljenik u lepe žene i brze automobile, srpski agent 007, Dušan Popov, rodom iz Vojvodine, tačnije rođen u Titelu, dok je deo svog života proveo u Novom Miloševu, ostavio je neizbrisiv trag u istoriji Drugog svetskog rata kao jedan od najuspešnijih dvostrukih agenata 20. veka, sa učešćem u ključnim operacijama koje su nepobitno menjale tok tadašnje istorije.

Dušanov sin, Marko Popov, čovek koji neprestano održava i uzdigže lik i delo svoga oca, njegov značaj i doprinos antifašističkoj borbi, prevashodno kroz razbijanje i pomeranje fokusa agenata nemačkog Abvera, spoljno informaciono i kontraobaveštajnog odeljenja Vrhovne komande oružanih snaga nacističke Nemačke, i danas pretražuje i analizira dostupnu mu dokumentaciju.

Pored toga, sin srpskog Bonda, koji živi u Londonu, sa članovima porodice Popov u Srbiji, ali i u dijaspori, čuva i obnavlja bogato kulturno-istorijsko nasleđe velikana svoje porodice, poput porodične kuće Popova u Novom Miloševu, uz podršku lokalne samouprave. Ta kuća je danas Muzej ,,Žeravica“, jedinstvena zbirka traktora, parnih i poljoprivrednih mašina, zanatskih radionica, opreme i pokućstva.

U okviru Muzeja „Žeravica", nalazi se i etnološki objekat, seoska kuća, Dušanova dedovina, autentičkog izgleda, koja je nastala krajem 19. veka, u kojoj je predviđena postavka posvećena porodici Popov, a posebno Dušanu, kao značajnoj istorijskoj ličnosti, heroju svoga vremena. Postavka bi sadržala lične stvari, izvode iz tajne dokumentacije, obaveštajne rekvizite, koji su dostupni porodici kao deo nasleđa, video zapise i fotografije, istorijat porodice, ali i repliku tekstilne robne kuće iz 1911. godine, s obzirom da su Popovi bogata porodica srpskih trgovaca, počev od Dušanovog dede Omera i oca Milorada, poreklom iz Dragutinova, današnjeg Novog Miloševa. Posetiocima će posebno biti zanimljiva suvenirnica, kao i deo postavke posvećen filmovima i romanima o Džejmsu Bondu.

Prilikom susreta sa potpredsednikom Pokrajinske vlade i pokrajinskim sekretarom za privredu i turizam, Ivanom Đokovićem, koji je prepoznao značaj činjenice da je Džejms Bond poreklom iz Vojvodine, te da je neophodno njegovu baštinu sačuvati od zuba vremena i predstaviti je domaćoj i svetskoj javnosti, time je turistički valorizovati. Marko Popov naglašava da je sam mit o omiljenom svetskom tajnom agentu, doneo njegovom ocu besmrtnost u pravom smislu reči.

Prilikom susreta sa predstavnicima ove ugledne srpske porodice i predsednikom opštine Novi Bečej, Sašom Maksimovićem, potpredsednik Đoković je istakao da bi Sekretarijat putem konkursa iz oblasti turizma, namenjenih lokalnim samoupravama za adaptaciju objekata od posebnog značaja i kulturno-istorijskog nasleđa u 2018. godini, finansijski podržao rekonstrukciju i opremanje turističke infrastrukture ovog porodičnog zdanja. Đoković je dodao da će pružiti podršku i prilikom prikupljanja istorijske građe koja dokumentuje život Duška Popova.

Srpski Džejms Bond, poreklom iz Banata, ovekovečen u romanima Ijana Fleminga, uz pomoć prijatelja Johana Jebsena, postaje dvostruki agent odmah po izbijanju Drugog svetskog rata, u jeku regrutacije tajnih agenata širom Evrope, od strane Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva. Pružajući lažne podatke Abveru o snazi i moralu britanske vojske, radeći zapravo za britansku ambasadu u Beogradu, tačnije štabu MI6 pod velom službe za izdavanje pasoša, bio je i deo fiktivnog preduzeća za trgovinu Jugoslavije sa Ujedinjenim Kraljevstvom, osnovanog od strane Abvera čije je poverenje stekao.

Boraveći u Londonu na zadacima, prividno je širio je za Abver mrežu nemačkih agenata, praveći višestruko veću mrežu agenata u Kraljevini Jugoslaviji.

Sudbonosne korelacije Dušana Popova sa Flemingom u Lisabonu, tadašnjem centru međunarodne špijunaže na teritoriji neutralne Portugalije,  učinile su njegov paravan u vidu raznovrsnih poslovnih aktivnosti vidljivim za ovog britanskog pisca i novinara. Majstor prerušavanja i kriptografije, Dušan Popov je do kraja rata ostao neuhvativ i ,,nepročitan“ čovek iz senke ključnih antifašističkih operacija.

Svaki od ukupno četrnaest naslova Ijana Fleminga, između redova, do najsitnijih detalja iznose način rada i ličnost Duška Popova kroz pero i oko autora, a ,,Živi i pusti druge da umru“, ,,Operacija Svemir“, ,,Iz Rusije s ljubavlju“, ,,Goldfinger“, ,,U službi njenog Veličanstva“, samo su delić umetničkog opusa.

Podrška prilikom obnove porodične kuće koja bi svoj neiscrpan sadržaj darivala javnosti, svojevsrtan je doprinos Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam političkoj, antifašističkoj, kulturnoj, istorijskoj i turističkoj baštini, koja je samo fizički u banatskom mestu, ali je uticaj onih koji su to baštinili dalekosežan.

June 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates