Ivan Đoković: Pionirski poduhvat Sekretarijata u podsticajima za socijalnu ekonomiju

Novi Sad, 14. maj 2018. - Na održanoj sednici Saveta za socijalno preduzetništvo AP Vojvodine,  potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković,  istakao je važnost razvoja socijalne ekonomije u pokrajini.  

Savet, na čijem je čelu prof. dr Lazar Ožegović, osnovan je odlukom sekretara sa ciljem da se načini iskorak i doprinese razvoju ove vrste preduzetništva.  Sekretarijat je već koncipirao svoj program podrške socijalnim preduzećima kroz prošlogodišnji konkurs i to kroz javne pozive koji su već korak ispred u odnosu na nacrt Zakona o socijalnom preduzetništvu.

,,Uprkos činjenici da u Republici Srbiji ne postoji Zakon o socijalnom preduzetništvu, već samo njegov nacrt, koristio sam njegov koncept kao osnovu, prepoznavši rezon zakonodavca i rezon društva, kao i na koji bi način tu materiju trebalo oblikovati. Novim konkursom istaknuta je finansijska podrška ne samo za privredna društva koja zapošljavaju osobe sa invaliditetom, kao prethodne godine, već i sve druge privredne subjekte koji zapošljavaju socijalno ugrožene kategorije, ili koje, pak, posluju sa takvim ustanovama i kategorijama, na način na koji će to tek biti definisano Zakonom“, rekao je potpredsednik Ivan Đoković.

On je naglasio da je socijalno preduzetništvo oblast koja je donekle zanemarena u okviru ukupnog razvoja privrede i preduzetništva, stoga je prvi put, jednim opštim aktom, jasno definisano u podsticajnima Državne uprave šta su i ko čini kategoriju socijalno ugroženih lica.

„U nastojanju da snažnije doprinesemo razvoju socijalnog preduzetništva u AP Vojvodini, Sekretarijat će u 2018. godini raspisati javni konkurs u ukupnom iznosu od 15 miliona dinara, sa ciljem da pružimo doprinos konkurentnosti privrede, afirmaciji i humanom pristupu unapređenju oblasti socijalne ekonomije “, istakao je Đoković, izrazivši uverenje da je to pionirski model podrške koji će moći da se primeni i u budućim kako pokrajinskim, tako i republičkim podsticajima i projektima.

June 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates