Dan ženskog preduzetništva u organizaciji Pokrajinske vlade i Unije poslodavaca Vojvodine


U holu Pokrajinske vlade danas je dostojno obeležen Dan ženskog preduzetništva – WED, na kom su se prisutnima obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, predsednik Unije poslodavaca Stanko Krstin i ambasadorka za Srbiju Dana ženskog preduzetništva Ksenija Vlaović. Tekstovi, aforizmi i mudrosti Savete Subotić, borca za nacionalni i kulturni preporod žena, za emancipaciju, vaspitanje i obrazovanje dece, ali i prve predsednica Kola srpskih sestara, obogatili su otvaranje današnje svečanosti koja veliča ulogu žene u društvu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade se ovom priliko osvrnuo na situaciju u društvu i privredi, te mesto i ulogu žene u preduzetništvu, kao i na činjenicu da je u Srbiji oko 60 odsto radno sposobnih žena nezaposleno ili rade na manje plaćenim poslovima od muškaraca, i istakao da je obeležavanje ovako značajnog datuma od velike važnosti za sve aktere i donosioce odluka u jednom društvu. ,,U Vojvodini se već godinama podstiče žensko preduzetništvo i postignuti su značajni rezultati, koji bi trebalo da predstavljaju inspiraciju i na nivou Republike, kako bi se mere koje se sprovode u Vojvodini sprovodile u čitavoj zemlji. Još 2006. godine smo dobitnici značajne nagrade Saveta Evrope u oblasti ženskog preduzetništva, a preko Garancijskog fonda AP Vojvodine, podstakli smo velik broj žena da krenu ovim putem. Pokrajinska vlada je prva vlada u Evropi koja je pretprošle godine uvela meru podrške i pomoći ženama žrtvama nasilja da se zaposle, finansiranjem jednogodišnje zarade kod preduzetnika. Značajna je činjenica da je od 16 preduzetnika koji su uzeli učešće u ovom pozivu, čak njih 13 zapravo preduzetnice“, rekao je Vasin.

Miroslav Vasin je takođe istakao da je Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u ovoj godini usmerio oko 11 miliona dinara nevladinom sektoru za organizovanje i sprovođenje obuka za preduzetnice u gradu i u ruralnim područjima: ,,Kroz ove obuke, veliki broj žena je osposobljen da krene putem preduzetništva. Pored toga, poslednjih godina pokušavamo da putem edukacija i obuka u Edukativnom centru u Novom Sadu, usmerimo što veći broj žena ka uspešnom preduzetništvu, tako što će sticati adekvatna znanja i veštine poslovanja. Sve navedene mere funkcionišu u Pokrajini. Republičke institucije će imati punu podršku Pokrajinske vlade, kao i iskustva iz Vojvodine u realizaciji svojih mera“, istakao je potpredsednik Pokrajinske vlade rekavši da današnji dan ujedno i opominje, ali i širi optimizam u pogledu borbe protiv nasilja nad ženama i aktivne i sverastuće uloge žena u privredi.

U ime organizatora Unije poslodavaca Vojvodine govorio je njen predsednik Stanko Krstin je istakao da je emancipovana žena, ekonomski nezavisna dovoljno jaka da se odupre svim nedaćama, izazovima i nepravdama, a posebno nasilju u porodici. ,,Unija poslodavaca Vojvodine deluje na teritoriji pokrajine, u želji da pomogne ženama da osneža svoje preduzetništvo. Uopšteno gledajući, i muškarci i žene su ravnopravni, ali praksa pokazuje da je stvarni položaj žena u našem društvu evidentno je da je potrebno još mnogo toga uraditi na tom polju. Svega 25 odsto žena su preduzetnici, a svega 17 odsto žena su vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, a samo 5 odsto su predsednice opština, što znači da su uvek u manjem broju zastupljene. To je stvarnost i ono od čega se polazi“, rekao je Krstin.

Ambasadorka za Srbiju Dana ženskog preduzetništva Ksenija Vlaović je istakla da je ovaj dan globalni pokret koji promoviše žensko preduzetništvo, a prvi put je obeležen 14. novembra 2014. godine uz podršku Ujedinjenih nacija i Stejt dipartmenta Sjedninjenih država, a proslavljen je u 144 zemlje širom sveta. Ambasadorka se zahvalila svim ženama koje su se u poslednjih deset godina zalagale za širenje ideje o ženskom preduzetništvu, koje su nastojale da objasne šta to podrazumeva, kako bi se kod žena stvori svest o potrebi edukacija, o mogućnostima da ostvare svoje pune potencijale započinjanjem sopstvenog biznisa, kao i da stvore podsticajno okruženje za razvoj ženskog preduzetništva.

Današnju svečanost upotpunili su i radni paneli u Skupštine AP Vojvodine, na kojima su učestvovali brojne istaknute ličnosti iz oblasti ravnopravnosti polova, iz sveta nauke i privrede, poput Fuade Stanković sa UNESCO katedre za preduzetništvo UNS, direktorke Akademije ženskog preduzetništva Jane Zabunov i mnogih drugih.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates