Miroslav Vasin: Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti je partner Pokrajinske vlade već niz godina

Novi Sad, 13. novembar 2015. - Uoči Svetskog dana borbe protiv dijabetesa koji se obeležava 14. novembra, juče je održana centralna manifestacija obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, u organizaciji Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti, koji obeležava 35 godina postojanja i rada. Pokrajinska vlada je ovom prilikom pružila neophodnu pomoć i podršku Savezu, a domaćin svečanosti je bila Skupština AP Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin se ovom prilikom obratio prisutnima. Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin osvrnuo se na činjenicu da je dijabates veliki problem u društvu, te na činjenicu da se konferencija održava upravo uoči Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

,,Poznato je u kolikoj meri je Vojvodina ugrožena od ove bolesti, a sam dijabetes je jedan od najvećih zdravstvenih izazova kako u Srbiji, tako i u Pokrajini. Vojvodina u ovom momentu ima oko 270.000 registrovanih dijabetičara, ali sigurno je mnogo onih koji nisu registrovani i koji, pritom, imaju problema sa visokim nivoom šećera u krvi. Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti je partner Pokrajinske vlade već niz godina, a ova saradnja je izrodila veću posvećenost svakoj lokalnoj samoupravi, kako bi u svakoj opštini postojalo društvo za borbu protiv ove bolesti. Raznovrsnim aktivnostima smo pomagali rad osnovanih opštinskih organizacija, a početkom godine je potpisan poseban protokol između Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju i Saveza“, rekao je Vasin, naglasivši da se ova saradnja mora nastaviti i unaprediti kako bi se ukazivalo na opasnosti od dijabetesa i kako bi se sprovodile preventivne aktivnosti.

Savez društava Vojvodine za borbu protiv šećerne bolesti proslavio je juče svoj jubilej, tačnije 35 godina postojanja i rada. Zahvaljujući saradnji Pokrajinskom vladom i drugim institucijama i donatorima, te prevenciji, detekciji i edukaciji osoba sa dijabetesom sa područja AP Vojvodine, Savez nastoji da predupredi ovu bolest. I pored činjenice da bezmalo svaki deseti građanin Vojvodine ima neki oblik dijabetesa, dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite, obolevanje i umiranje od dijabetesa bi moglo biti smanjeno.

Savez je osnovan 29. septembra 1980. godine, u Novom Sadu, na inicijativu opštinskih društava. U svom radu, Savez je bio angažovan na rešavanju svih problema vezanih za šećernu bolest, u edukacijama i zdravstvenom vaspitanju obolelih, kao i celokupnog stanovništva. Tokom proteklih nekoliko godina ulaženi su veliki napori na revitalizovanju i ponovnom formiranju opštinskih društava širom Vojvodine.

Inače, inicijativu za obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa pokrenuli su Međunarodna dijabetološka federacija i Svetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao odgovor na sve veći broj obolelih od šećerne bolesti širom sveta.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates