Uručene ,,Medalje pobede“ Ambasade Ukrajine borcima protiv fašizma iz Vojvodine

Novi Sad, 10. novembar 2015. - Povodom 70. godišnjice od pobede nad fašizmom i Batinske bitke, Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR AP Vojvodine, uz svesrdnu podršku Pokrajinske vlade i Ambasade Ukrajine u Republici Srbiji, upriličili su svečano uručenje obeležja ,,Medalje pobede“ Ambasade Ukrajine borcima NOR-a, koji su učestvovali u borbama zajedno sa Crvenom armijom.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Nj.E. Oleksandr Aleksandrović svečano je uručio vremešnim učesnicima narodnooslobodilačkog rata odlikovanja Ambasade Ukrajine ,,Medalja pobede - 70 godina od oslobođenja Ukrajine od fašističkih okupatora“, nakon ćega se svako od njih osvrnuo na sopstvena ratna iskustva, evocirajući sećanja na trenutke provedene ,,rame uz rame“ sa crvenoarmejcima.

,,Zaslužili ste više od ovih medalja, zaslužili ste večno sećanje srpskog i ukrajinskog naroda na Vaš podvig. Kako bi dokazali da će naše nove generacije biti odgajane u duhu tog sećanja i poštovanja, pored medalja biće uručen i cvet koji simbolizuje primirje, a napravila su ih srpska deca iz Inđije, koja uče ukrajinski jezik“, rekao je ambasador Aleksandrović, poklonivši se borcima NOR-a. Ambasador Ukrajine je ovom prilikom i sam dobitnik odlikovanja Batinske bitke, koje mu je, uz zahvalnicu, uručio predsednik pokrajinskog SUBNOR-a Svetomir Atanacković.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, je na dodeli priznanja istakao istorijski značaj Batinske bitke, kao i svih borbenih poprišta na kojima su živote izgubili borci koji su verovali u slobodu. ,,Današnja dodela medalja Ambasade Ukrajine je simbol stradanja za slobodu i istorijske zajedničke pobede nad fašizmom, pobede koju su izvojevali borci NOR-a i Crvene armije. Klanjamo se senima žrtava Drugog svetskog rata, ali i onima koji su sticajem okolnosti među nama i koji nose iste zasluge za izvojevanu pobedu. Ne postoji viši cilj od davanja sopstvenog života za ideale“, istakao je Vasin, obraćajući se živim svedocima stradanja u Drugom svetskom ratu.

Svetomir Atanacković je ovom prilikom naglasio da je potrebno da nove generacije čuvaju tekovine i nasleđe predaka, kako se njihova žrtva ne bi predala zaboravu. ,,Crvena armija, čiji su borci zajedno ginuli sa borcima naših jedinica, je bila od velike pomoći borcima sa ovih prostora. Sedma, osma i dvanaesta vojvođanska brigada, u okviru 51. Divizije, su odlučno krenule u ofanzivnu borbu protiv daleko nadmoćnijeg i pripremljenijeg neprijatelja, savladati Dunav u ovo doba godine, kada je vodostaj visok, i kada je hladno, bilo je veoma teško. Uspeh je bio poraz neprijatelja“, rekao je Atanacković.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates