Predstavnici Pokrajinske vlade i opštine Apatin za konferenciji projekta ,,EU FIN“ o politici u sferi ribarstva u regionu

Novi Sad, 9. novembar 2015. - Pomoćnica Pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova doc. dr Mirjana Kranjac i predsednik opštine Apatin, Živorad Smiljanić su prisustvovali završnoj konferenciji u okviru projekta „EU FIN“ koji je održan od 26. do 28. novembra 2015. godine u Sirakuzi, Italija. Program „Evropa za građane“ ima za cilj da poveže građane i gradove Evrope kako bi razmenjivali svoja iskustva i uspostavili saradnju na raznim poljima. Kako Apatin leži na polovini toka Dunava, a nekada je bio najveći ribarski centar na ovoj strateški značajnoj evropskoj reci, a koji se bavio i preradom ribe, ovaj projekat je prilika da se ponovo opština aktivira na polju ribarstva u međunarodnom kontekstu, uz podršku Pokrajinske vlade.

Cilj projekta „EU FIN“, koji je finansiran iz programa „Evropa za građane“, u okviru mere ,,Mreža gradova“, je da se utiče na percepciju građana o zajedničkoj ribarskoj politici i podstakne njihovo učestvovanje u procesu donošenja odluka vezanih za sektor ribarstva.

U okviru projekta partneri su se bavili pitanjima ribolova i uticajem ribarstva na lokalne ekonomije. Poseban akcenat je stavljen na unapređenje sektora ribarstva i mogućnosti da se ono razvija u pravcu veće održivosti. Projekat je okupio 19 partnera iz 10 zemalja - Italije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kipra, Albanije, Portugalije, Španiju i Crne Gore. Vodeći partner je ,,The Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Sicilia - A. Mirri” iz Italije.

Na završnoj konferenciji sastavljeni su predlozi za nove projekte u oblasti ribarstva i povezivanja gradova koji se bave ribarstvom. Meštani lokalnih zajednica i predstavnici regionalnih institucija iz oblasti ribarstva su aktivno učestvovali u aktivnostima zajedno sa međunarodnom delegacijom. Učesnici su stekli adekvatna znanja o evropskoj politici u oblasti ribarstva.

Potpisan je i Memorandum o razumevanju između međunarodnih partnera za formiranje Međunarodne ribarske asocijacije. Projekat je od izuzetnog značaja kako za privredu, tako i za turističku promociju Vojvodine, te afirmisanje Apatina na međunarodnom nivou.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates