Miroslav Vasin o privrednoj saradnji Srbije i Mađarske na ,,Međunarodnim danima energetike i investicija“ u Novom Sadu

Novi Sad, 29. oktobar 2015. - U okviru manifestacije „Međunarodni dani energetike i investicija“, održana je danas konferencija pod nazivom „Transfer tehnologija, znanja i iskustava mađarskih kompanija u oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i finansiranje projekata“. Organizatori konferencije su Ambasada Mađarske u Beogradu, Nacionalna trgovinska kuća Mađarske i Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin je na konferenciji govorio o privrednim kretanjima, ulaganjima u pokrajinu i potencijalima Vojvodine, kao i o spoljnotrgovinskoj razmeni i saradnji sa Mađarskom, te novim mogućnostima za umrežavanje privrednika u cilju unapređenja privrede u regionu.

,,Mađarska je prijatelj ovogodišnje manifestacije Međunarodni dani energetike i investicija u Novom Sadu. Saradnja između dve zemlje je izuzetna, a sama Vojvodina poseduje značajne kapacitete, poput 1628 hektara obradive zemlje, tačnije 75 odsto ukupne njene površine, 1400 kilometara plovnih puteva, kao i snagu vetra koja je intenzivnija od prosečne snage vetra u Evropskoj uniji. Ovo su izuzetni preduslovi za privrednu saradnju i mogu biti od velike pomoći mađarskim investitorima, posebno u pogledu razvoja alternativnih izvora energije. Potrebno je predstaviti mogućnosti za potencijalna ulaganja od strane mađarskih privrednika u obnovljive izvore energije, a to je oblast gde Vojvodina ima velike potencijale“, rekao je Miroslav Vasin.

Miroslav Vasin je naglasio da činjenica da je Mađarska četvrta na listi najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije ide u prilog ovakvim organizovanim susretima, koji će biti bolje koordinisani u budućnosti, shodno činjenici da je otvoreno i predstavništvo Trgovačke kuće Mađarske i u Novom Sadu, koje će pored Beograda i Subotice, predstavljati sastavni deo mreže od 22 privredne kancelarije u okruženju, čiji je osnovni cilj unapređenje saradnje privrednika i unapređenje preduzetništva.

,,Ako posmatramo ukupno učešće u spoljnotrgovinskom bilansu Srbije i Mađarske, Vojvodina učestvuje sa značajnim udelom, tačnije 55 odsto izvoza vojvođanskih proizvoda ide upravo ka Mađarskoj. Ovo ukazuje da se, pored privredne saradnje, može ostvariti uspešna saradnja i u pogledu korišćenja energetskih potencijala“, rekao je Vasin.

Prisutnima su se na današnjoj konferenciji obratili i generalna direktorica Nacionalne trgovinske kuće Mađarske Žanet Olah-Dučai i ambasador Mađarske u Beogradu Nj.E. dr Atila Pinter. U okviru panela posvećenog stručnim predavanjima predstavnika lokalnih samouprava i kompanija, potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš govorio je o ovlašćenjima i merama Pokrajinske vlade u pogledu vodosnabdevanja, prečišćavanja otpadnih voda, upravljanja otpadom i energetske efikasnosti u Pokrajini.

Dvodnevna manifestacija „Međunarodni dani energetike i investicija“ na Novosadskom sajmu je prilika za izgradnju privrednog ,,mosta“ između Republike Srbije i Mađarske, tačnije između privrednika dve zemlje. Na ovaj način se pomaže razvoj trgovine i ulaganja, uz zajednički cilj da se pomogne uspostavljanje različitih oblika privredne saradnje kompanija dve zemlje.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates