Otvoreno predstavništvo Trgovačke kuće Mađarske i u Novom Sadu

Novi Sad, 28. oktobar 2015. - U poslovnoj zgradi JP „Vode Vojvodine“ otvoreno je danas predstavništvo Trgovačke kuće Mađarske u Novom Sadu, koje se uspostavlja u okviru srednjoevropske trgovinsko-razvojne mreže, a s ciljem upotpunjavanja izvoznih mogućnosti, unapređenja saradnje, analize tržišta, proizvoda i usluga.


Uz slogan ,,nova tržišta, nove mogućnosti“, uspostavljanje predstavništva Trgovačke kuće Mađarske u Novom Sadu je organizovano u okviru manifestacije „Međunarodni dani energetike i investicija 2015“, na kojoj je predstavljeno 17 kompanija iz Mađarske koje posluju u oblastima energetike i zaštite životne sredine, a organizovani su i poslovni susreti koji umnogome mogu doprineti razvoju i održivosti uspešne privredne klime.

Prisutnima su se na otvaranju obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, kao i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš. Otvaranju je prisustvovao i zamenik pokrajinskog sekretara za privredu Balint Juhas.


Ističući činjenicu da ovakvo predstavništvo u Srbiji i pokrajini može da ima višestruke benefite, potpredsednik Pokrajinske vlade je naveo da će povezivanje privrednika i organizovanje manifestacija koje će ih okupiti dati značajan doprinos razvoju preduzetništva kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj. ,,Da postoji interesovanje za ovakav način povezivanja i razmene iskustava, te unapređenje oblasti preduzetništva između dve zemlje, govori i činjenica da je na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu energetike i investicija u Novom Sadu čak 17 privrednika iz Mađarske, sa kojima se organizuju i poslovni susreti. Potrebno je pospešiti saradnju koja će doprineti i boljem nastupu na tržištima razvijenih zemalja. Posebno je značajna i činjenica da je mnogo mađarskih kompanija prisutno u Vojvodini, poput kompanije ,,Tisa Automotiv“ čije je otvaranje značajno pomogla Pokrajinska vlada. Ova kancelarija će doprineti jačanju već stabilne saradnje privrednika, a dobri politički i diplomatski odnosi dve zemlje pružaju osnov za privredni napredak i unapređenje saradnje“, rekao je Vasin.

Vasin je dodao da bi otvaranje predstavništva Trgovačke kuće trebalo bi da unapredi spoljnotrgovinsku poziciju Republike Srbije i Mađarske. ,,Pokušaćemo da unapredimo tu saradnju pospešivanjem izvoza vojvođanskih preduzeća, kao i unapređenjem sistema trgovine između dve zemlje. Značajna spoljnotrgovinska razmena u protekloj i tekućoj godini pokazuje trend rasta, a otvaranje ove kancelarije može značajno da unapredi tu saradnju, a to proizilazi iz unapređenja samih odnosa dveju zemalja. Da bi se unapredili odnosi mora postojati mesto gde se privrednici sreću“, rekao je Vasin.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar Mihalj Njilaš je ovom prilikom izjavio da je neophodno da privrednici upoznaju jedni druge, a da sama kancelarija Trgovačke kuće Mađarske gradi most između zemalja i privrednika. ,,Na ovaj način se otvaraju novi vidici i nove dimenzije poslovanja. Privrednici u Srbiji će imati priliku da steknu iskustva privrednika iz Mađarske, te otkriju šta ih sve očekuje. Bitno je da se privrednici povežu i upoznaju. Potrebni su i stručnjaci koji bi na pravnom i ekonomskom planu umnogome doprineli razvoju oblasti privrede“, rekao je Njilaš.

Aktivnosti ovog predstavništva, koje ima za cilj prevashodno podršku, umrežavanje i unapređenje poslovanja privrednika kako u Srbiji, Mađarskoj, tako i u regionu, usmerene su ka sprovođenju spoljnotrgovinskih poslova. Na ovaj način moguće je iznalaženje izvoznih mogućnosti, analiza ciljnih tržišta, proizvoda i usluga, te posmatranje namenskih tendera. Trgovačka kuća se bavi i posredništvom, u smislu odabira domaćih izvoznika na osnovu konkretnih potreba kupaca i obezbeđenje robnog uzorka, kao i uspostavljanje saradnje pri finansijskim tokovima, transportu i ostalim logističkim uslugama. Pored unapređenja oblasti privrede i preduzetništva, moguće je ovakvom saradnjom uticati i na unapređenje transporta i saobraćajne infrastrukture, posebno železničkog saobraćaja.

Srednjoevropska trgovinsko razvojna mreža Trgovinske kuće Mađarske proširuje se u još 8 zemalja u okruženju, kako bi se stvorila funkcionalna mreža od ukupno 22 kancelarije. U Srbiji, gde se pored Beograda i Novog Sada planira otvaranje kancelarije i u Subotici, predstavništva će biti otvorena u Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj i Sloveniji.

 

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates