Miroslav Vasin na obeležavanju 71 godine od oslobođenja Vrbasa od fašizma

Vrbas, 17. oktobar 2015. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, posetio je danas opštinu Vrbas, i položio venac na spomen obeležju na Trgu crvene armije povodom obeležavanja 71. godišnjice oslobođenja ove lokalne samouprave od fašizma u Drugom svetskom ratu.

Ovaj istorijski datum su u Vrbasu obeležili i šesti susreti udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva Republike Srbije, u organizaciji opštine Vrbas i Udruženja ,,Rod“. Društvima iz Republike Srbije pridružila su se i društva iz Republike Srpske i Crne Gore.

,,Danas se u Vrbasu obeležava dan pobede ove opštine nad fašizmom, ali je ovo ujedno i dan rusko-srpskog prijateljstva, jer su upravo ovu pobedu zajedničkim snagama izvojevale Crvena armija i Jugoslovenska armija. Dragoceno je to što mnoga mesta u Vojvodini nastavljaju tradiciju obeležavanja dana oslobođenja, jer se na sme prepustiti zaboravu činjenica da je tada pobeđen fašizam. Ne treba zaboraviti ni to da je fašizam sistem vrednosti, te se i danas često javljaju pojave koje na njega podsećaju. Stoga je obeležavanje dana oslobođenja veoma dragoceno, kao i odavanje pošte i zahvalnosti borcima koji su svoje živote dali za slobodu“, rekao je potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin.

U okviru održavanja šestih susreta udruženja i društava srpsko-ruskog prijateljstva Republike Srbije, na Trgu crvene armije u Vrbasu, polaganjem venaca na spomen obeležju palim ruskim borcima, obeležen je dan oslobođenja ove opštine. Crvenoarmejci, Aleksandar Tesa i Aleksej Feodorovič Širšikov, položili su svoje živote na jugoslovenskom tlu. Opština Vrbas je i ove godine pružila svesrdnu podršku ovim susretima i obeležavanju značajnog istorijskog datuma, te dala doprinos umrežavanju društava koja neguju viševekovno prijateljstvo ovih naroda.

,,Narodi Jugoslavije, a posebno srpski narod, je poput Rusa, podneo velike žrtve u borbi protiv fašizma. Istorijska sudbina nas je u toj borbi često spajala. Danas smo svedoci pokušaja prekrajanja istorije i izvrtanja činjenica, ali nije moguće umanjiti doprinos Crvene armije u pobedi nad nacizmom. U izvesnim zemljama u Evropi se spomenici palim Crvenoarmejcima skrnave i uklanjaju, ali sa ponosom možemo istaći da to nije slučaj danas u Srbiji“, istakao je zamenik predsednika Udruženja ,,Rod“, istoričar Blagoje Eraković.

Nakon polaganja venaca, u velikoj sali Skupštine opštine Vrbas, prisutnima su se obratili predstavnici ambasada Ruske Federacije i Belorusije, kao i predsednik opštine Vrbas, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, poštovalaca ovih susreta i meštana Vrbasa.

U Drugom svetskom ratu stradalo je preko 25 miliona stanovnika Sovjetskog Saveza, od toga čak 9 miliona pripadnika Crvene armije - crvenoarmejci, među kojima su i oslobodioci Vrbasa 1944. godine. Susreti na kojima se obeležava i važan istorijski datum za opštinu Vrbas, prilika su za unapređenje saradnje društava, kao i produbljivanje poslovnih, kulturnih, prosvetnih i sportskih veza sa predstavnicima Ruske Federacije u Republici Srbiji, a posredno i sa Rusijom, njenim institucijama, organizacijama i građanima.

March 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates