Vasin u Gerontološkom centru u Bačkoj Palanci: Briga o ljudima mora biti iznad politike

Novi Sad, 21. septembar 2015. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin posetio je danas Gerontološki centar u Bačkoj Palanci, gde je razgovarao sa direktorom dr Milanom Bajićem i saradnicima o trenutnim aktivnostima, aktuelnostima, ali i potrebama ovog centra.

 

Pored Republičke vlade, Pokrajinska vlada već dugi niz godina pomaže Gerontološki centar Bačka Palanka putem raznih programa iz oblasti zapošljavanja, podizanja kvaliteta zdravstvene zaštite i socijalnog programa, kao i energetike. Za aktivnosti i radove koji će se sprovoditi u naredna tri meseca, Pokrajinska vlada je pomogla Gerontološki centar sa iznosom od tri miliona dinara.

Govoreći o sprovođenju i upućivanju pomoći ovom i sličnim zdravstvenim centrima od strane Pokrajinske vlade, Miroslav Vasin je istakao da je saradnja između lokalne samouprave, pokrajinskih i republičkih vlasti donela značajne rezultate, jer je sa sva tri nivoa mnogo uloženo u revitalizaciju Gerontološkog centra u Bačkoj Palanci, kao i mnogih zdravstvenih centara širom Vojvodine.
,,Današnja poseta Gerontološkom centru Bačka Palanka je izraz podrške mreži gerontoloških centara u Vojvodini, koja je u odnosu na pređašnje stanje značajno revitaliovana. Danas postoji značajan broj ovako uređenih gerontoloških centara koji pružaju kompletne i kvalitetne usluge svojim korisnicima, starijim ljudima koji u njima borave. Ovi centri su od negdašnje pozicije nužnog smeštaja za starije, prerasli u centre koji im omogućavaju kompletan ugođaj, sa komfornim smeštajem, kulturnim dešavanjima i dodatnim sadržajima. Pokrajinska vlada je mnogo uložila u razvoj gerontoloških cenatara, što evidentno daje rezultate. Gerontološki centar u Bačkoj Palanci jedan je od primera te prakse, tačnije uspešnog procesa revitalizacije i uspešnog rukovodstva. Humanost, ugodna sredina za osobe u trećem dobu, osnovne su karakteristike koje centar poseduje, uz neprestanu brigu i nadzor. Veoma je značajno i to što je Republička vlada prepoznala značaj ovog centra, te i sama uložila u njegov rad. Briga o ljudima mora biti iznad politike, sučeljavanja, te se zajedničkim radom lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti mogu postići značajni i dalekosežni rezultati", rekao je Vasin.

Direktor Gerontološkog centra Bačka Palanka dr Milan Bajić je istakao da ovaj centar, osnovan 1991. godine, trenutno ima 104 korisnika, smeštenih u domske kapacitete. Pored toga, centar ima i prihvatnu stanicu, klub za stare, službu pomoći u kući starima, kao i službu pomoći i nege. U prostoru od oko 3000 kvatratnih metara zaposleno je 39 lica, kao i 6 lica na određeno vreme koji vode poslove i brinu o korisnicima, dok je zdravstvena zaštita organizovana na osnovu verifikovane ispunjenosti uslova za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite.

Do sada je sprovedeno mnošto aktivnosti i radova na unapređenju poslovanja i arhitektonskih rešenja samog objekta, a direktor Bajić je istakao da je Pokrajinska vlada ove godine finansirala uspostavljanje adekvatne zakonske protivpožarne zaštite, potom unapređenje energetske efikasnosti spuštanjem plafona, kao i nabavku medicinske opreme i nameštaja.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates