Predstavljanje nastupa ruskog hora ,,Glinka" održanog u Sankt Peterburgu

Novi Sad, 7. septembar 2015. - Na današnjem prikazivanju dela nastupa čuvenog ruskog hora „Glinka“, koji je u junu nastupio na festivalu srpske muzike u Sankt Peterburgu, (Ruska Federacija), potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, istakao je da je važno upoznati kako javnost Novog Sada, tako i javnost širom Vojvodine o ovako značajnom kulturološkom događaju.

Ovaj istaknuti ansambl pod dirigentskom palicom Vladislava Černjušenka, je u okviru festivala srpske muzike održanog u Sankt Peterburgu, 17. juna 2015, izveo čuvenu liturgiju „Liturgija svetog Jovana Zlatoustog“, na romskom jeziku, autora dr Zorana Mulića, redovnog profesora Akademije umetnosti u Novom Sadu. Izvođenje Liturgije u prestonici kulture Ruske Federacije podržala je Pokrajinska vlada.
,,Prof. dr Zoran Mulić je svoje značajno delo imao čast da predstavi na festivalu muzike u Sankt Peterburgu, centru kulture, a posebno što je delo koje je u junu predstavljeno komponovano na romskom jeziku. Današnji program je omaž njegovom delu i podsećanje na činjenicu da ovako važna ličnost živi i radi među nama, ali je i podstrek kako umetniku tako i javnosti da i ubuduće cenimo velika umetnička dela i prisustvujemo sličnim događajima. Sama kompozicija predstavlja i kulturno nasleđe romske nacionalne zajednice, ali i čitave pokrajine, u kojoj se prepliću mnoge kulture, tradicije i običaji“, rekao je Miroslav Vasin.


Prezentaciji je prisustvovao i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

U ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje i u svoje lično ime sekretar Slaviša Grujić je rekao da mu je čast i veliko zadovoljstvo da pozdravi učesnike festivala.
„Činjenica je da muzika, kao vrsta umetnosti, je možda najviše od svih drugih ta, koja spaja ljude, a naročito kada je u pitanju duhovna muzika“, rekao je sekretar Grujić.

„ I današnji susret počeo je izvođenjem himne Roma „Đelem, đelem“ i time smo dobili poruku snažniju i jaču od svih drugih,a to je upravo i suština postojanja muzike, da nas oraspoloži ili ponekad rastuži. Predstavljanjem na Festivalu u Sankt Peterburgu u Rusiji, zemlji koja duhovnu muziku snažno neguje, jeste veliki uspeh, a naročito pod dirigentskom palicom Vladilsava Černjušenka i autora prof. dr Zorana Mulića predstavljen je na pravi način ovaj grad, Pokrajina Vojvodina i Republika Srbija. Zbog utiska, koji je tamo ostavljen i pohvala koje smo dobili, sa ovog mesta želim da vam poželim uspeh u daljem radu i samim tim pružim podršku u daljim aktivnostima“ istakao je na kraju sekretar Grujić.

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates