BSC Informativni centar podržao Malu IT akademiju

Novi Sad, 3. septembar 2015. - Malim Novosađanima nisu smetale visoke temperature i što je raspust u punom jeku, da tokom prethodna dva meseca, sa velikim interesovanjem pohađaju časove Male IT akademije. Letnja škola programiranja za osnovce iz našeg grada, koju organizuje Vojvođanski IKT klaster u saradnji sa Poslovnim inkubatorom u Novom Sadu (Vojvođanskih brigada 28), ne bi bio moguć bez podrške i razumevanja BSC Informativnog centra. Podršku su pružile i kompanije: M&I Systems Co, Total Observer, ProkomSoft, Levi9 i Intens, te je obezbeđen i jedan broj stipendija.

Direktorka BSC Informativnog centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju M.Sc. Marija Vujaković i pomoćnica pokrajinskog sekretara za preduzetništvo, zapošljavanje i zanatstvo, doc. dr Mirjana Kranjac, prepoznale su značaj podizanja svesti o značaju bavljenja programiranjem i kreativnom razmišljanju kod najmlađeg uzrasta i dale podršku ovoj letnjoj školi programiranja za najmlađe, na zahtev Poslovnog inkubatora.

Mala IT akademija počela je sa radom ovog leta, a prvi kursevi koji su ponuđeni našim sugrađanima, bili su namenjeni osnovcima. Prve dve grupe malih diplomaca su 1. avgusta, a sledeće tri grupe 22. avgusta, svojim roditeljima, nastavnicima, organizatorima i okupljenim medijima predstavili svoje radove - igrice i aplikacije, koje su tokom kursa napravili. Naravno, tom prilikom su im uručene diplome za uspeh.

Reč je o programu koji omogućava osnovcima da se upoznaju sa konceptom programiranja, kroz igru i kreativno učenje. S obzirom da postoji veliko interesovanje dece i roditelja za ovakvom vrstom obrazovanja, postoji inicijativa da se projekat produži i da se letnja škola pretvori u program koji će trajati tokom cele školske godine. Neke osnovne škole u Novom Sadu su već izrazile zainteresovanost da rade po nastavnom programu Male IT akademije, pa je sva prilika da će ova inicijativa da se proširi i obuhvati još više osnovaca u budućnosti.

Osnovni cilj Male IT akademije je da deci približi programiranje i da im pokaže da to nije nešto strano i komplikovano. Polaznici imaju priliku da se upoznaju sa celokupnim procesom razvoja softvera (igrica, aplikacija za mobilni telefon, veb aplikacija, ili nešto treće) koji obuhvata formiranje i razradu ideje, dizajn, razvoj same aplikacije i testiranje.

Pored toga, Akademija je napravljena tako da deci donese višestruke koristi:

• da ih nauči i da im pokaže da oni sami mogu biti stvaraoci igara i aplikacija, a ne samo korisnici,
• da ih podstakne na analitičko razmišljanje,
• da unapredi njihovu sposobnost za rešavanje problema,
• da ih motiviše da nastave da se bave programiranjem samostalno, i kada se kurs završi.

Osim što edukuje mališane, Mala IT akademija treba da pokaže roditeljima kako da se uključe u obrazovanje svoje dece, kako da ih motivišu da budu inovativni i da se osposobe da razvijaju svoje ideje. Ovo je način za pokretanje inovativnog ciklusa od najmlađeg uzrasta.

Informacije o Maloj IT akademiji đaci i njihovi roditelji mogu pronaći na sajtu Poslovnog inkubatora: http://www.inkubator.biz/rs/kontakt

April 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates