Ivanišević: Podrška sektoru umetničkih i starih zanata u Vojvodini

Novi Sad, 19. jul 2021. – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, razgovarao je sa predsednikom Udruženja zanatlija Grada Novog Sada, Slavkom Novakovićem, o aktuelnoj situaciji i okolnostima u okviru sektora zanatstva kako na teritoriji Južnobačkog okruga, tako i u širem smislu, te o mogućnostima za unapređenje saradnje, uz neizostavno jačanje ovog veoma važnog proizvodnog sektora u Vojvodini.

Učesnik susreta bio je i sekretar Udruženja zanatlija Novi Sad, Veljko Anđelić.

Razmenjena su saznanja, mišljenja, stavovi među sagovornicima o stanju u zanatstvu, a izloženi su i planovi i projekti Udruženja koji su u toku.

Sekretar Ivanišević je izneo i pojedinosti o merama podrške koju Sekretarijat, kao resorna pokrajinska institucija za sektor zanatstva obezbeđuje i pruža zanatlijama, poput aktuelnog javnog konkursa namenjenog starim i umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti na teritoriji Vojvodine, a kojima se utiče na ukupan razvoj preduzetništva u Vojvodini.

,,Tradicionalni zanat jeste veština, naročito ručnog rada, i profesija koja podrazumeva celokupan proces izrade unikatnih proizvoda i pružanja usluga, kao i upotrebu prirodnih materijala u procesu proizvodnje. Pokrajinski sekretarijat dodeljuje pet miliona dinara bespovratno radi unapređenja i očuvanja procesa proizvodnje, na način koji ne ugrožava tradicionalnu tehnologiju karakterističnu za umetnički zanat. Naš cilj jeste povećanje konkurentnosti, a time i unapređenje oblasti preduzetništva i privredne klime u pokrajini“, rekao je ovom prilikom Ivanišević, naglasivši da je konkurs namenjen preduzetnicima, mikro i malim pravnim licima, za nabavku opreme ili repromaterijala, kao i da je isti otvoren do 22. jula tekuće godine.

Razgovor sa upravom Udruženja je tekao i u pravcu predstojećih manifestacija, odnosno sajamova koji su planirani od septebra meseca, u saradnji sa Novosadskim sajmom.

Ivanišević je pozvao Udruženje zanatlija Novog Sada, kao i druga aktivna udruženja u sektoru zanatstva u Vojvodini, da uzmu aktivno učešće na predstojećem Sajmu preduzetništva, u okviru stručnih specijalizovanih tribina i panela, ali i u okviru izložbenog prostora Sekretarijata. Sajam će biti održan ukoliko mere Kriznog štaba budu dozvolile i biće organizovan u potpunosti u skladu sa pomenutim merama prevencije širenja zaraznih bolesti Covid-19.

Razgovaralo se i o konceptu sajamske manifestacije posvećene starim zanatima, na kojoj bi svi zainteresovani mogli da se pobliže upoznaju sa pojmom zanatstva, a posebno sa starim i tradicionalnim zanatima, te stekli utisak i predstavu o njihovom potencijalu i važnosti, kako za očuvanje kulturoloških obeležja zajednica koje žive na ovim prostorima, tako i za jačanje preduzetništva i privredne klime u Vojvodini.

October 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates