Ivanišević o značaju digitalne transformacije preduzeća na Info danima ,,StarTech“ programa za inovativna preduzeća koji sprovodi NALED i kompanija ,,Philip Morris“ u Srbiji

  

Novi Sad, 28. april 2021. – Danas je u Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine održana konferencija, poslednja u nizu u okviru ,,Info dana“ koje organizuje Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj - NALED, a u vezi sa programom koji je namenjen inovativnim preduzećima, pod nazivom ,,StarTech“ - kampanja za inovacije, digitalnu ekonomiju i kvalitetna radna mesta.

Učesnici današnje konferencije su predstavnici javnog i privatnog sektora, nevladinih organizacija, klastera, kao i preduzetnici i inovatori. U realizaciji info dana učestvuje i lokalna nevladina organizacija ,,ENECA“ iz Niša.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, dr Nenad Ivanišević, bio je učesnik današnje konferencije koja nosi naziv ,,Milion dolara za inovativna preduzeća“, a u okviru panela koji je prethodio prezentaciji pomenutog programa grantova, te ovom prilikom govorio o AP Vojvodini kao regionalnom centru digitalne privrede.

,,Ovo jeste budućnost, posebno kada govorimo o socijalno odgovornim preduzećima, jer kada udružimo privredni sektor sa idejom digitalne transformacije privrede dobijamo očekivan rezultat – prihvatanje ideje o digitalnoj transformaciji i psorovođenje iste. Pandemija je pokazala neophodnost prilagođavanja novonastalim okolnostima i upravo ovakvi projekti jesu važni da zajedno pozovemo što veći broj privrednih subjekata da uzmu učešće i koriste sredstva po svim predviđenim linijama da bismo posle određenog vremena krenemo u razne procese i za novo vreme“, rekao je sekretar Ivanišević, dodavši da su ovakvi projekti most između vremena pandemije i vremena kada je više ne bude.

Govornici uvodnog panela koji je prethodio samoj prezentaciji kampanje, sa stručnog i iskustvenog aspekta su se bavili tematskim celinama poput otvaranja perspektive privredi putem digitalne transformacije i inovativnih pristupa poslovanju i značaja tehnološkog napretka za razvoj preduzeća. Akademska zajednica je iznela sopstveno viđenje ovog pristupa iznevši univerzitetski aspekt povodom inovativne transformacije poslovnih procesa.

,,StarTech“ program podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća deo je trogodišnjeg projekta za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji koji sprovodi NALED uz podršku kompanije ,,Philip Morris“, sa ciljem ubrzanja rasta srpskih kompanija i transformacija tradicionalne ekonomije zasnovane na poljoprivredi i proizvodnji niskog stepena prerade, u digitalnu, izvozno orijentisanu ekonomiju zasnovanu na znanju i inovacijama.

U okviru projekta, od 31. marta do 4. juna 2021. otvoren je prvi godišnji konkurs za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji, kroz koji preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva u ukupnoj vrednosti od milion dolara, i do hiljadu sati ekspertske podrške. Podrška se pruža startap preduzećima, inovativnim idejama, malim i srednjim preduzećima za digitalnu transformaciju i za razvoj inovacija sa ciljem izvoza ili povećanja broja radnih mesta.

Opšrinije o samom projektu, potencijalni aplikanti se mogu informisati putem startech.org.rs platforme.

Zaključak današnje konferencije je svakako neophodnost ovakvog programa i sličnih kampanja koje svakako promovišu Republiku Srbiju i AP Vojvodinu kao inovacione destinacije, promovišu stručni i inovativni pristup poslovanju i potrebama domaćeg i stranog tržišta, jačajući veze između same nauke i privrede.

November 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates