Poseta Institutu za vinarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima u prisustvu predstavnika Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

  

Sremski Karlovci, 21. april 2021. - Današnji Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, kao deo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, predstavlja jednu od najstarijih naučnoistraživačkih ustanova u Srbiji. Nastanak Departmana vezuje se za osnivanje Pokrajinskog zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo 1947. godine, sa sedištem u Sremskim Karlovcima, dok je za Departman važna i 1956. godina kada je na dve godine ranije osnovanom Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu formirana katedra za voćarstvo i vinogradarstvo. 

Interesantan je podatak da je do integracije Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo iz Sremskih Karlovaca i Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada došlo davne 1972. godine, čime je Institut postao jedna od osnovnih organizacija fakulteta. 

Upravo su simbolika i značaj pomenutog Instituta, kako za visoko obrazovanje, nauku, ali i privredu i vinski i degustacioni  turizam, bili povod današnje posete pokrajinskog sekretara za privredu i turizam, dr Nenada Ivaniševića, u prisustvu podsekretara, Slavoljuba Arsenijevića, i pomoćnika za oblast turizma, Milana Jarića. Delegaciju Sekretarijata primio je dekan Poljoprivrednog fakulteta, Nedeljko Tica.

Ispred Poljoprivrednog fakulteta susretu su prisustvovali i prof. dr Dragoslav Ivanišević direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, prof. dr Lazar Savin prodekan za finansije, prof. dr Nenad Magazin prodekan za razvoj i saradnju s privredom, prof. dr Mirjana Đukić Stojčić prodekan za nastavu.

Departman je danas moderna obrazovna i naučna institucija čiji rezultati naučnih istraživanja u voćarstvu, vinogradarstvu i hortikulturi predstavljaju nesagledivu riznicu znanja.  

Pored Univerziteta, osnivanju i opremanju Instituta za vinogradarstvo i vinarstvo doprinela je i Pokrajinska vlada, a sam Institut ima za cilj da bjedini vinogradare iz Srbije i regiona i time preestavlja eminentno naučno telo koje je deo ne samo nauke, već i vinske i vinogradarske kulture ovih prostora.

Studentima Poljoprivrednog fakulteta je omogućeno da praktični deo nastave obavljaju na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, kao i u okviru laboratorija Instituta.

Istaknuto je i da je u planu izgradnja Nacionalnog instituta za vinogradarstvo i vinarstvo koji će imati veliki značaj i gde će na jednom mestu moći da se savladaju teoretska i praktična znanja. 

Prema njihovim rečima, budući institut će predstavljati centar u kome će biti objedinjeni svi zainteresovani subjekti kada su u pitanju i podsticaji za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju, snabdeven najsavremenijom opremom koja će biti na raspolaganju proizvođačima vina.

November 2021
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates