Potpredsednik Đoković na prijemu delegacije Univerziteta u Šendženu, Guangdung, u Poslovnom inkubatoru Novi Sad

 

Novi Sad, 9. decembar 2019. - Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam Ivan Đoković sastao se danas sa delegacijom Univerziteta u Šendženu, Pokrajina Guangdung, NR Kina, koju predvodi rektor Li Kingkuan. Delegacija boravi u AP Vojvodini i gradu Novom Sadu, na poziv Univerziteta u Novom Sadu.

Učesnici današnjeg susreta, upriličenom u Poslovnom inkubatoru Novi Sad, diskutovali su o temama od obostranog interesa, prevashodno o razmeni iskustava u domenu privrede i nauke, te o umrežavanju univerziteta u Novom Sadu i Šendženu, posebno u pogledu postdiplomskih studija, doktorskih studija i programa, naučnoistraživačkih projekata i razmene studenata. Delegacija iz NR Kine je prethodno obišla Univerzitet u Novom Sadu i više fakulteta.

Činjenica da je grad Šendžen u svetu poznat i kao grad nebodera, koji je za svega četrdeset godina od ribarskog naselja prerastao u ekonomski i tehnološki centar kako u Pokrajini Guangdung, tako i u celoj Kini, sa preko 12 miliona stanovnika, iskazao interesovanje da se na univerzitetskom i naučnom nivou poveže sa Univerzitetom u Novom Sadu, strateški je korak ka efikasnijoj i celishodnijoj saradnji u budućnosti.

Potpredsednik Đoković je istakao da je poseta visoke delegacije Univerziteta u Šendženu veoma značajna, posebno sa aspekta da je taj grad u Guangdungu, sestrinskoj pokrajini AP Vojvodine.

,,Šendžen je jedan od vodećih tehnološko-inovacionih centara u Kini, u kom je sedište i čuvene kompanije „Huawei“, a u gradu Dunguanu nalazi se i „Huawei R&D Campus“, izgrađen po principu evropskih naučno-tehnoloških tematskih kampusa, inspirisan kulturno-istorijskim obeležjima Evrope, koji je namenjen stručnom osoblju za istraživanje i razvoj NR Kine. Delegacija sa Univerziteta tog grada je veoma zainteresovana za saradnju na postdiplomskim i doktorskim studijama, kao i za razmenu postiplomaca, što bi zaista moglo da oplemeni AP Vojvodinu i njene kadrove u akademskom smislu", rekao je Đoković podsetivši prisutne na činjenicu da su Guangdung i Vojvodina sestre pokrajine, te da su potpisani sporazumi o saradnji na mnogim poljima.

Đoković je dodao da je u pripremi i otvaranje kancelarije AP Vojvodine u gradu Guangdžou, u Pokrajini Guangdung, što će umnogome unaprediti i ubrzati postojeću saradnju dveju pokrajina.

August 2020
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates