„Vojvodina beer future 2019“: potpredsednik Đoković o vraćanju starog sjaja hmeljarstva u Vojvodini

 

Novi Sad, 4. jun 2019. - Poslovni forum posvećen budućnosti pivarstva u Vojvodini, pod nazivom ,,Vojvodina beer future 2019“, održan je danas u Privrednoj komori Vojvodine, na inicijativu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Agrarne komore Češke Republike, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Cilj Foruma je upoznavanje šire javnosti sa iskustvima čeških kompanija koje posluju u oblasti pivarstva i povezivanje sa pivarama sa teritorije AP Vojvodine. Privredna komora Vojvodine je usmerila pažnju učesnika prvenstveno na izuzetan potencijal još uvek nedovoljno iskorišćene pivarske industrije.

Obraćajući se učesnicima, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, naveo je da pivarska industrija u Republici Srbiji direktno i indirektno zapošljava više od 17 hiljada ljudi, a da se više od 90 odsto sirovina nabavlja lokalno, direktno utičući na domaću privredu i poljoprivredu. To govori da postoji osnov za zdrav rast i dalji razvoj koji će dovesti do pozitivnog uticaja na ekonomiju, a samim tim i do većih ulaganja.

Govoreći o merama podrške koju pruža Sekretarijat za privredu ovakvim i sličnim proizvodnim delatnostima, Đoković je istakao da već treću godinu za redom dodeljuje subvencije za nabavku mašina, opreme, repromaterijala i sirovina za proizvođačku industriju, uključujući i vinarije, male i zanatske pivare.

Po njegovim rečima, ovakav koncept predstavlja novi zamajac u proizvodnom ciklusu. Pored toga, ambalaža, inovacije, standardizacija i sertifikacija su predmet subvencija. Sve navedeno je, kao celina, novi turistički resurs koji Vojvodina može da ponudi.

U AP Vojvodini je evidentiran i rast broja zanatskih pivara, što je od izuzetnog značaja, s obzirom da se zanatsko pivarstvo vezuje za nezavisne pivare kod kojih se akcenat stavlja na kvalitet i aromu piva. ,,Kraft“ piva karakterišu tradicionalna načela proizvodnje, tačnije kvalitetni i prirodni sastojci, dok izostaje proces filtracije i pasterizacije, stoga ove pivare teže ka kvalitetu, a ne ka masovnoj proizvodnji.

U okviru programa Foruma, upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji Privredne komore Vojvodine i Agrarne komore Češke Republike.

October 2017
pon uto sre čet pet sub ned
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates