Ђоковић: 30 милиона динара креативној економији за рефундацију до 90 одсто укупних трошкова по конкурисаном пројекту

Нови Сад, 26. март 2018. – Другу годину за редом Покрајински секреаријат за привреду и туризам Покрајинске владе АП Војводине издваја значајна средства намењена креативној економији. Након прошле у којој је са 20 милиона динара Секретаријат начинио пионирски искорак у домену креативне економије као до сада непрепознатог, а брзорастућег дела привреде, недавно објављеним конкурсима за 2018. годину издвојено је укупно 30 милиона динара за креативну економију.

Подсећамо да се под креативном економијом не подразумевају делатности које спадају у уметничке и старе занате, али које су као и занати засноване на индивидуалној креативности, вештинама и таленту. У њих нарочито спадају делатности рекламне индустрије, архитектуре, трговине и рестаурације уметнина и антиквитета, израде уметничких дела намењених тржишту, индустријски и модни дизајн, филмска, видео индустрија и анимирани филм, мобилне апликације, музичка индустрија, сценске уметности, издаваштво, израда софтвера, видео игара, компјутерске услуге и томе слично.

Секретаријат је кроз два нова конкурса у области креативне економије издвојио по 15 милиона динара за рефундирање трошкова капиталних улагања у креативној производњи, као и трошкова текућих улагања намењених новом производном циклусу. Циљ Секретаријата је да покривањем готово целокупног издатка кретаивног предузетника у домену капиталног улагања подигне ниво његове технолошке оспособљености, обим производње и конкурентност, те да путем текуће субвенције омогући нови производни замајац кроз нову ликвидност, свежа и готово бесплатна обртна средтства.

Секретаријат је посебно моделирао метод који омогућује да се креативни предузетници не оптерете средствима обезбеђења у виду скупих банкарских гаранција, залога, хипотека или меница. На тај начин предузетник је потпуно економски и административно растерећен, а Секретаријат је тиме преузео на себе део ризика предузетничког успеха. Уопште став Секретаријата је да државна алокација пореских прихода у сврху развоја мора бити усмерена на развојне подстицаје који у себи укључују и преузимање државног ризика за неуспелост предузетничког подухвата. Отуда сматрамо да је у циљу развоја, а нарочито оваквих облика привређивања, неопходно минимизирати или потпуно елиминисати средства обезбеђења, а нарочито она кроз механизме пословних банака од којих се искључива позитивна корист исказује у банкарским билансима.

У Европској унији и Сједињеним Америчким Државама, неуспелост у домену креативне економије и start up предузетништва достиже до 80 процената. Мишљења смо да индивидуална креативност, веза за културом, инострана препознатљивост и прихватљивост креативног предузетништва, али и висок степен економске додате вредности и мултипликација на економију али и социјалну сферу, а такође тиме и раст пореских прихода Државе, потпуно оправдавају модел подстицаја који је Секретаријат конципирао. Уједно сматрамо да је исти добар начин који би и други надлежни државни органи, али и други позвани актери требало да користе у подстицању креативне, али и класичне, привреде. При томе треба имати у виду да концепт Секретаријата није теоретски пројекат, већ практично тестиран другу годину за редом.

Првим конкурсом рефундира се до 90 одсто укупних трошкова набавке машина,  опреме, или софтвера, односно у износу од најмање 30.000 динара до највише 600.000 динара. Другим конкурсом се рефундира до 80 одсто куповне вредности набавке репроматеријала и сировина до максималног износа од  пола милиона динара. На овај начин, сам предузетник је растерећен иницијалног улагања и издваја тек 10 до 20 одсто од укупног износа.

Оба конкурса су објављена на веб сајту Секретаријата и отворена су до 24. априла 2018. године.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, упутио је и речи подршке председнику Владе Републике Србије, Ани Брнабић, поводом недавно одржане оснивачке седнице првог Савета за креативне индустрије у Србији која је одржана у Мокрину. Он је додао да ће Савет засигурно бити један од покретача даљих токова у оквиру креативне економије, те да је Покрајински секретаријат за привреду и туризам апсолутно спреман да своја искуства и ресурсе у овом домену подели са Саветом у циљу доприноса привреди Републике Србије и Аутономне покрајине Војводине.

July 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates