Иван Ђоковић: Секретаријат за привреду и туризам пионир у подстицању креативне економије

Нови Сад, 14. март 2018. – Покрајински секретаријат за привреду и туризам је начинио стратешки корак у домену унапређења области предузетништва тако што је први у Републици Србији расписао јавне позиве у области креативне економије намењене микро и малим привредним друштвима, што заправо представља пионирски подухват у оквиру ове значајне и веома заступљене привредне области. Конкурсима су протекле године субвенцисани трошкови набавке машина, опреме, софтвера и репроматеријала. Оваквим приступом значајно су подржани привредници у Војводини, који бавећи се креативном економијом и сами представљају битан сегмент развоја укупнe привреде и предузетништва у покрајини.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић истиче да креативна индустрија није само домен привреде који може да оплемени и модификује индустријску производњу и усмери је ка већим, страним тржиштима, већ је фактор у јачању индивидуалне приватне иницијативе, предузетничког духа, иновација и савремено валоризованих технологија. Поред тога, јасно је нагласио да производи који настају у оквиру креативне економије јесу намењени тржишту, али често бивају свртсани у уметничке и старе занате, услед традиционалне представе о предузетништву.

Потпредседник Покрајинске владе је у својим претходним обраћањима дао до знања да је креативна индустрија спона која премошћава баријере, те да овај вид индустрије ствара нову додатну вредност, подстиче извоз и обнавља постојеће концепте у оквиру професионалне профилизације и запошљавања, омогућавајући свим актерима тржишне трке да се припреме за нови вид глобалне економије. Наступ креативне економије на страним тржиштима чини је својеврсним амбасадором Србије, али и АП Војводине, у којој је и зачет нови концепт подршке овом привредном сектору.

Он је додао да је кључ развоја малог и микро предузетништва у комбиновању државних средстава и гаранција са комерцијалним банкарским сектором, као и омогућавању малој и микро привреди да под бенефицираним условима изађе на тржиште.

Поводом недавно одржане конференције у Београду на тему „Креативна Србија: будућност је креативна“, на којој су учествовали и представници Секретаријата, Ђоковић је у потпуности подржао намере и напоре председника Владе Републике Србије, Ане Брнабић, као и спремност Србије да се озбиљније посвети овој економски недовољно препознатој области.

Подсетимо, Секретаријат за привреду и туризам је за своје конкурсе у области креативне економије издвојио укупно 20 милиона динара, тачније 10 милиона динара по сваком конкурсу,  а средсства су била намењена за субвенционисање или рефундирање набавке машина,  опреме, или софтвера, по првом, и набавке репроматеријала по другом конкурсу. Право учешћа на конкурсима имала су привредна друштва и предузетници са седиштем на територији АП Војводине, а који послују у области производње видео материјала, телевизије,  рекламне, графичког дизајна и слично.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам својим програмом и подстицајним мерама наставља да пружа подршку микро, малим и средњим предузећима, кластерима и инкубаторима у текућој, али и у наредним годинама, са циљем унапређења конкурентности војвођанске привреде. На овај начин, Секретаријат на директнији начин повезује представнике привреде и регионалних организација, упознавајући их са савременим привредним трендовима Европске уније и других региона, идентификујући кључне проблеме, правце развоја конкурентности привреде, могућности изласка на страна и удаљена тржишта. 

July 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates