Потпредседник Иван Ђоковић на конференцији о конкурентности о комбинованим моделима за развој микро и мале привреде у АП Војводини

 

Нови Сад , 29. новембар 2017. - Конференција под називом ,,Подршка малим и средњим предузећима, кластерима и инкубаторима са циљем унапређења конкурентности привреде АП Војводине“ , коју је организовао Покрајински секретаријата за привреду и туризам у сарадњи са Саветом за развој конкурентности АП Војводине, окупила је данас представнике покрајинских органа, локалних самоуправа, привреде, коморског система, универзитета, кластера, пословних инкубатора и организација које пружају подршку привредним активностима.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам оваквим и сличним окупљањима жели да на директнији начин повеже представнике из привреде и регионалне организације и упозна их са савременим привредним трендовима Европске уније и других региона, заједнички идентификује кључне проблеме, правце развоја конкурентности привреде, као и могућности изласка на страна и удаљена тржишта, али и да дефинише мере подршке предузећима, кластерима и инкубаторима за наредни буџетски период.

Отварајући скуп, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, истакао је да достизање стадијума да почетници у бизнису не зависе од државне помоћи или парафинансијских институција чији је оснивач држава јесте идеал у савременим и развијеним тржишним привредама.

,,Чак и најразвијеније и најстабилније привреде и даље имају финансијске подстицаје за домен почетничке привреде. Идеалне услове је тешко достићи. Требало би увек преиспитивати шта је заправо конкретна подршка за развој новог бизниса. У Војводини смо започели нов стартап програм, заједно са Националном службом за запошљавање, а развијамо и модел са Гаранцијским фондом, тако да се очекују конкретни стартап програми у наредној буџетској години“, рекао је Ђоковић.

Ђоковић је додао да је кључ развоја малог и микро предузетништва у комбинацији са државним средствима и гаранцијом од стране комерцијалног банкарског сектора, односно омогућавању бенефицираних услова за излазак на тржиште.

Покрајински секретар за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Ненад Грбић, истакао је значај малих и средњих предузећа, напоменувши да приближно око 99 одсто од укупно регистрованих привредних субјеката јесу мала и средња предузећа која чине мотор развоја саме привреде и друштва.

Говорећи о статусу и пословном амбијенту у коме су у последњих тридесет година деловала мала и средња предузећа, Грбић је истакао да данашња конференција представља импулс подршке њиховом развоју, кроз пословни амбијент који ће утицати на тај позитиван развој, почевши од самог статуса, извора финансирања, и подршке у систему умрежавања, кластера или бизнис инкубатора. Он је навео да је неопходно да свака локална самоуправа има бизнис инкубатор који није прескуп и није профитна организација, а да општине треба да пронађу начин за пружање подршке новоформираним предузећима.

У оквиру скупа студенти завршних година и постдипломских студија упознали су учесника са сопственим становиштем и начинима превазилажења појединих препрека, посебно на тржишту рада, као и са могућностима укључења у привредне токове.

Учесницима су се обратили и председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, председник Савета за развој конкурентности АП Војводине проф. др Слободан Морача и експерт у области међународног пословања Дејвид Периш и други.

Дејвиду Перишу је овом приликом уручена и захвалница о стране Кластера креативних индустрија Војводине и помоћника покрајинског секретара за привреду и туризам, бранислава Бандића, за рад, залагање и допринос развоју конкурентности, како на глобалним тржиштима, тако и у региону.

September 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates