Потпредседник Иван Ђоковић на обележавању Дана ,,Бање Кањижа“: 104 године успешног рада лечилишта

 

Кањижа, 24. новембар 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се данас на свечаности поводом обележавања Дана ,,Бање Кањижа“ и 104 године рада ове специјалне болнице за рехабилитацију.

Честитајући руководству ,,Бање Кањижа“ значајан јубилеј, потпредседник Ђоковић је истакао да је задовољство пратити рад Бање, што је највидљивије у начину пружања услуга пацијентима.

 ,,Од свог оснивања 1913. године, до данашњег дана, иако са оскудном инфраструктуром, успела је да оствари раст од око 250 одсто у погледу посета и боравишта, како у ванпансионском, тако и у пансионском делу, што је чини светлим примером међу нашим бањама. Покрајинска влада и Покрајински секретаријат за привреду и туризам су опредељени да помогну Бањи, како у довршетку хидроблока, тако и у даљој адаптацији и реконструкцији блатног блока који је већ унапређен и уређен, заједно са ресорним Министарством трговине, туризма и телекомуникација“, истака је Ђоковић.

Он је изнео и уверење да ће уз балнеолошки ресурс, Бања успети да се одржи и у великој трци са околним државама које су конкурентније обликовале тај ресурс, а на начин који се може окарактерисати као продуктиван. Ђоковић је додао да је Секретаријат за привреду и туризам израдио кључни документ ове године, а то је израда студије о балнеолошким потенцијалима Војводине, а у сарадњи са Рударско-геолошким институтом у Београду, при чему су у овом документу садржани систематизовани сви геотермални извори, блата, ваздушни ресурс и све оно што је било доступно за испитивање и даљу анализу.

Потпредседник Ђоковић је истакао да приоритет мора бити реконструкција и адаптација оваквих објеката, као и јачање кадровског капацитета задржавање и даље оспособљавање стручњака који у области здравства.

Присустнима су се овом приликом обратити и директорица Бање, др мед. Слободанка Дрндарски, и председник Скупштине општине Кањижа, Милош Кравић, и помоћница покрајинског секретара за здравство, др Снежана Бојанић.

Саграђена 1913. године, Бања се налази у близини реке Тисе, са познатим теренима за лов и занимљивим културним и спортским догађајима. Прикладна је за рехабилитацију и одмор, а налази се на 15 км удаљености од границе са Мађарском, 40 км од Суботице и 120 км од Новог Сада. ,,Бања Кањижа“ је опремљена за физикалну медицину и рехабилитацију, а извор геотермалне воде и лековито блато користе се за лечење реуматских обољења, односно стања након повреда костију и зглобова, као и за рекреативне сврхе. Рехабилитација и лечење се врши под надзором тима лекара специјалиста по принципима савремене медицинске доктрине уз примену природног лековитог фактора - термоминералне воде и пелоида.

Бања нуди хотелски смештај за 700 посетиоца Специјалне болнице за рехабилитацију али има у понуди и приватан смештај за 200 посетиоца. Највећи број долазака остварили су самофинансирајући гости, потом пацијенти упућени преко републичког фонда за здравствено осигурање, што у првих десет месеци 2017. године износи укупно 54.820 ноћења. У погледу коришћења ваучера у текућој години, отварен је значајан пораст у односу на претходну годину, при чему је искоришћено 565 ваучера, а самим тим и повећање од преко 200 одсто. Средства у текућој години су инвестирана превасходно у медицинску опрему, у вредности од 1,5 милиона динара, од чега је 854.000 динара опредељено конкурсом покрајинског секретаријата за здравство. Почетком године, започети су и значајни инвестициони пројекти на адаптацији и обнови посебних бањских сектора и блокова, попут хидроблока и блатног блока.

Свечаности у Бањи Кањижа, присуствовали су представници републичке, покрајинске и локалних администрација, стручњаци у области рехабилитације, лекари и професори.

Након обиласка СБР ,,Бања Кањижа“, гости су могли да погледају и адаптирани базенски простор у оквиру лечилишта.

September 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates