Потпредседник Ђоковић на међународној конференцији о одрживом туризму у Ректорату УНС: Заједница свих војвођанских нација најрепрезентативнији туристички производ

Нови Сад, 10. новембар 2017. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, отворио је данас традиционалну 9. Регионалну ,,Конференцију о одрживом туризму, предузетништву и локалном економском развоју“, која се одржава 10. и 11. новембра у Новом Саду у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, у организацији Центра за истраживања и студије туризма, под покровитељством Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, а у сарадњи са Градом Новим Садом, Министарством трговине, туризма и телекомуникација, Немачком агенцијом за међународну сарадњу (ГИЗ), Привредном комором Србије, ТО Србије и Војводине, Економским факултетом из Београда, пословним удружења хотелско угоститељске привреде – ХОРЕС, Едукативним центром Нови Сад и другим партнерима из академског, јавног и приватног сектора.

Регионална конференција је базирана на ,,EIAT“ платформи и од великог је значаја за Град Нови Сад, као Омладинску престоницу Европе 2019. и Европску престоницу културе 2021. Тематске области које ће ове годиене бити обухваћене и пласиране су превасходно  туристичко искуство и конкурентност туристичке дестинације, улога медија у подршци малим и успешним предузетницима, развој туристичког производа и најбоље праксе у региону, канали увођења локалних производа и услуга у понуду дестинације, промоција и брендирање туристичких производа, као и финансирање пројеката у туризму.

Потпредседник Иван Ђоковић је отворио конференцију о одрживом туризму, чиме је и званично започела дводневна међународна едукација која има за циљ да у многоме утиче на креирање модела у оквиру сектора туризма за подизање конкурентности дестинације и унапређење постојећих капацитета дестинацојског менаџмента, али и афирмација концепта smart дестинација.

,,Одржив начин живљења, поред одрживости туризма, јесте концепт развоја у оноликој мери да се не угрожавају будуће генерације, те да сачувамо све оно што нам је остављено од предака. Туризам се динамично развија, та експанизија, поготово у Војводини, показује своју динамику, кретање које је чак брже од очекиваног, чак и у деловима Републике Србије који нису традиционално туристичке регије. Не смемо да заборавимо приликом ,,јурења профита“ од стране туристичке привреде, нешто и да сачувамо, да не контаминирамо ни имовину, животну средину, храну, нити културно-историјско наслеђе“, истакао је Ђоковић, додавши да је потребно кроз овакве скупове дефинисати циљеве и све оно што се сврстава под одржив начин коришћења природиних ресурса.

Ђоковић је додао и да Покрајински секретаријат за привреду и туризам подржава микро и мале предузетнике који се у оквиру својих делатности баве унпаређењем туризма. ,,Конкурс који је у току, а који је расписан као подршка привредним друштвима и предузетницима, и који је проширен и на угоститељски део привреде, моделиран је на начин да с једне стране испоштујемо све оно што је прави ресурс који би требало развијати, а са друге да помогнемо оне локалне самоуправе које су недовољно развијене, уз адекватан баланс средстава, кроз прву покрајинску стратегију развоја туризма на којој тренутно радимо“, рекао је Ђоковић.

Конференцији је претходио и сусрет потпредседника Ђоковића, директорице Светске туристичке организације за Европу, Изабел Гарања, и високих представника из сектора туризма влада Републике Србије, Црне Горе, Румуније, Бугарске, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, и других, у Покрајинској влади. 

На састанку су разматране квантитативне и квалитативне промене у сфери туризма, које се, пре свега, манифестују у динамичном расту туристичког промета, глобализације туристичког тржишта, стварању нових флексибилнијих видова услуга, а у вези са туристичким кретањима.

Овогодишња Регионална конференција ће свакако послужити учесницима да изнађу моделе одрживости дефинисаних туристичких производа кроз тематске области прекограничне сарадње и подршке приватног сектора развоју предузетништва локалних заједница кроз линије друштвено одговорног пословања, као и превазилажењу недостатка   квалифковане и квалитетне радне снаге што је последица недовољне координације између академије и привреде уз усмеравање из јавног сектора.

September 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates