Иван Ђоковић отворио јубиларни 50. Сајам туризма и 8. Сајам коњарства и серсана у Новом Саду

 

Нови Сад, 5. октобар 2017. - Јубиларни 50. новосадски Сајам туризма, као и 8. по реду Сајам коњарства и серсана отворени су данас на Новосадском сајму, у присуству бројних гостију и излагача, представника републичке и покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, Владе Црне Горе и Амбасаде Црне Горе, овогодишње земље партнера, амбасада у Републици Србији, локалних самоуправа из земље и региона.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, отворио је Сајам у аули Новосадског сајма, истакавши значај свих стратешких аспеката на које се ове године ставља акценат у домену туризма.

Окосница јубиларног 50. Међународног сајма туризма јесте Дунавски регион који карактерише широк спектар разноликог културно-историјског наслеђа, религија, као и регионална, локална тржишта и дестинацијски туризам. Сама програмска структура Новосадског сајма у области туристичке делатности је редефисан у виду сајма рецептивног туризма, заснованог на савременим мотивима, очекивањима и искуствима.

Приликом отварања сајма, потпредседник Ђоковић је истакао да Покрајинска влада и Секретаријат следе и препознају потенцијал који је декларисан од стране Владе Републике Србије у области туристичке привреде, те туризам постављају као један од три стуба развоја АП Војводине.

,,Кренули смо у оперативно продубљивање стратешки опредељених принципа у туризму, те започели са израдом Програма развоја туризма Војводине. Такве мере се примењују и у оквиру свих активности и мера које Секретаријат предузима. Повећали смо и буџет Туристичке организације Војводине за готово двоструки износ. Статистике у боравишту, ноћењима страних и домаћих туриста, али и у расту удела у БДП-у у покрајини су се одразили у првих осам месеци ове године. То су позитивне тенденције које помно пратимо“, рекао је Ђоковић.

Централна тема овог Сајма је управо култура и разноликост Дунавског региона, спајање локалног и регионалног, као и свега онога што представља туристичку допуну кроз регионалну сарадњу и културу, а све уочи 2018. године, која је од стране Европског парламента проглашена за годину Европске културе и културног туризма.
,,Управо овај простор, простор на ком се простире Војводина, шири баштину и вредности Винчанске културе, простор је који је изнедрио осамнаест римских императора, од којих је седам рођено у Сирмијуму, данашњој Сремској Митровици, и представљао је римски лимес, односно границу, чинио војну крајину. Последица свега јесте присуство 21 националне заједнице са својим особеностима и културолошким обележјима, те шест језика у службеној употреби на територији Војводине“, навео је Ђоковић, додавши да све наведено иде у прилог и Новом Саду, Европској престоници културе 2021. и Омладинској престоници 2019. године.

У оквиру изложбеног простора Покрајинске владе, односно Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, у погледу понуде акценат је стављен на циклотуризам и европске бициклистичке руте које пролазе дуж територије Војводине, употреба виртуелне реалности у промоцији туризма, као и програмска и наставна политика Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, који примењује европске стандарде у оквиру преквалификација, доквалификација, нових модела обука и концепта дуалног образовања.

У присуству председника Скупштине АП Војводине, Иштвана Пастора, Њ.Е. амбасадора Црне Горе, Бранислава Мићуновића, директора Новосадског сајма, Слободана Цветковића, и осталих званица, потпредседник Ђоковић је у оквиру сајамског дефилеа посетио изложбене просторе домаћих излагача и излагача из иностранства.

Потпредседник Ђоковић ће у вечерњим часовима у Конгресном центру Мастер, учествовати у Вечери шампиона, где ће уручити награде овогодишњим добитницима, успешним туристичким посленицима превасходно у области хотелијерства и услужних туристичких делатности.

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates