Честитка Мирослава Васина поводом Осмог марта - Међународног дана жена

 

Поштоване Војвођанке,

Осми март има свој дубоки револуционарни смисао – преко сто година борбе за женска људска права, права на сигуран живот без насиља, право на рад и поштену зараду, право гласа али и право да жене буду биране на места одлучивања.

У последњих петнаест година у Србији је изграђен законодавни оквир као и институције које би требало да гарантују једнаке могућности мушкараца и жена у свим областима приватног и јавног живота. Реалност је, на жалост, често више него суморна – сваке године бројимо жене жртве партнерског насиља, жене трпе дискриминацију при запошљавању, али и на радном месту, мање су плаћене за исти рад од мушкараца, нема их довољно на местима одлучивања где је реална моћ и где се доносе одлуке које утичу на животе грађана и грађанки.

Војводина је у области родне равноправности у протеклом периоду предњачила у односу на остатак земље – прва је донела Одлуку о равноправности полова још 2004. године, пет година пре Закона о равноправности, прва у земљи је донела, још 2008, Стратегију за заштиту жена од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља, а 2014. усвојила и спроводи Програм за заштиту жена од насиља у партнерским односима за период 2015-2020.

Истина је да заправо живимо у друштву оптерећеном стереотипима и предрасудама и да се, на жалост, још увек величају вредности супротне онима које држава јавно прокламује. Зато се починиоци насиља неадекватно кажњавају, жене теже долазе до посла, а лакше без њега остају, у политичким круговима много теже напредују.

Поштоване Војвођанке, Покрајинска влада и Секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова остају ваш веран партнер. Наше мере којима желимо побољшати положај жена нису дволичне и само на папиру, оне се истински реализују.

Зато, уз искрене честитке за празник, желим да Вам поручим и следеће - женска револуција је и наша револуција јер јој је крајњи циљ праведно друштво за све.

 

Мирослав Васин

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates