Саопштење поводом Осмог марта Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова

Нови Сад, 8. март 2016. - Покрајински секретаријат подсећа да је први национални дан жена обележен у САД, 28. фебруара 1909. године у знак сећања на штрајк радница у текстилној индустрији у Њујорку, када су жене протестовале због лоших услова рада. Социјалистичка интернационала је наредне године успоставила 8. март као Међународни дан жена у знак поштовања према покрету за женска права, а и како би се изградила подршка за остваривање универзалног права гласа за жене.

Међународни дан жена нас подсећа да се жене широм света и даље суочавају са неравноправношћу. Често су жене и девојчице дискриминисане у области здравства, образовања и запошљавања. У многим земљама жене зарађују мање од мушкараца, иако су на истим позицијама, раде у несигурним условима са малим приходима и истовремено сносе највећи терет бриге о породици и домаћинству, ређе су власнице имовине и земље него мушкарци, што има негативне последице на њихов положај и могућности. Свакога дана хиљаде жена и девојчица су жртве родно заснованог насиља, укључујући и сексуално насиље, трговину људима, присилне и малолетничке бракове.

Равноправност жена и мушкараца у Републици Србији гарантована је Уставом, а заштита људских права жена обезбеђена је релевантним законима. Упркос томе, треба нагласити да је пред нама још дуг пут до остваривања пуне равноправности жена и мушкараца, правне и фактичке, на којем међународне, владине, невладине и све друге организације морају да раде заједно.

У свом деловању Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова посебно се фокусирао на унапређење свеобухватног оквира за делотворну и ефикасну заштиту и подршку жена са искуством насиља у породици или у партнерским односима. Од 2009. године од како Покрајински секретаријат спроводи мере за сузбијање насиља одржано је око 300 едукација са готово 3000 учесника из свих надлежних институција у свих 45 општина на територији АП Војводине. Подржано је формирање јединственог СОС телефона за територију АП Војводине 0800 10 10 10, као и изградња сигурних кућа у Сомбору, Зрењанину, Панчеву и Сремској Митровици.

Од 2014. године спроводи се програм за економско оснаживање жена са искуством насиља са циљем унапређења процеса њиховог опоравка и повратка у живот без насиља. Поред тога, значајни напори учињени су како би се родна равноправност полова укључила у све програме и пројекте покрајинских органа, те да се обезбеди да све активности које покрајински органи спроводе узимају у обзир специфични положај и потребе жена и мушкараца, доприносе смањењу неравноправности жена и мушкарца и остваривању родне равноправности.

Имајући у виду да ће се управо ове године у Републици Србији на свим нивоима одржати избори, посебна пажња треба да се обрати на подршку политичкој партиципацији жена, као и њиховом већем укључивању у процесе доношења одлука. Учешће и заступљеност жена у политичком животу преставља посебан изазов. Питање заступљености жена у парламентима и политичким телима је питање демократичности.

Жене представљају преко 50 одсто популације. Њихова недовољна заступљеност у процесима и на местима доношења одлука указује на то да још увек постоје традиционалне баријере које спречавају да се њихов глас чује и потребе узму у обзир.

 
August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates