Дан женског предузетништва у организацији Покрајинске владе и Уније послодаваца Војводине

У холу Покрајинске владе данас је достојно обележен Дан женског предузетништва – WED, на ком су се присутнима обратили потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, председник Уније послодаваца Станко Крстин и амбасадорка за Србију Дана женског предузетништва Ксенија Влаовић. Текстови, афоризми и мудрости Савете Суботић, борца за национални и културни препород жена, за еманципацију, васпитање и образовање деце, али и прве председница Кола српских сестара, обогатили су отварање данашње свечаности која велича улогу жене у друштву.

Потпредседник Покрајинске владе се овом прилико осврнуо на ситуацију у друштву и привреди, те место и улогу жене у предузетништву, као и на чињеницу да је у Србији око 60 одсто радно способних жена незапослено или раде на мање плаћеним пословима од мушкараца, и истакао да је обележавање овако значајног датума од велике важности за све актере и доносиоце одлука у једном друштву. ,,У Војводини се већ годинама подстиче женско предузетништво и постигнути су значајни резултати, који би требало да представљају инспирацију и на нивоу Републике, како би се мере које се спроводе у Војводини спроводиле у читавој земљи. Још 2006. године смо добитници значајне награде Савета Европе у области женског предузетништва, а преко Гаранцијског фонда АП Војводине, подстакли смо велик број жена да крену овим путем. Покрајинска влада је прва влада у Европи која је претпрошле године увела меру подршке и помоћи женама жртвама насиља да се запосле, финансирањем једногодишње зараде код предузетника. Значајна је чињеница да је од 16 предузетника који су узели учешће у овом позиву, чак њих 13 заправо предузетнице“, рекао је Васин.

Мирослав Васин је такође истакао да је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова у овој години усмерио око 11 милиона динара невладином сектору за организовање и спровођење обука за предузетнице у граду и у руралним подручјима: ,,Кроз ове обуке, велики број жена је оспособљен да крене путем предузетништва. Поред тога, последњих година покушавамо да путем едукација и обука у Едукативном центру у Новом Саду, усмеримо што већи број жена ка успешном предузетништву, тако што ће стицати адекватна знања и вештине пословања. Све наведене мере функционишу у Покрајини. Републичке институције ће имати пуну подршку Покрајинске владе, као и искуства из Војводине у реализацији својих мера“, истакао је потпредседник Покрајинске владе рекавши да данашњи дан уједно и опомиње, али и шири оптимизам у погледу борбе против насиља над женама и активне и сверастуће улоге жена у привреди.

У име организатора Уније послодаваца Војводине говорио је њен председник Станко Крстин је истакао да је еманципована жена, економски независна довољно јака да се одупре свим недаћама, изазовима и неправдама, а посебно насиљу у породици. ,,Унија послодаваца Војводине делује на територији покрајине, у жељи да помогне женама да оснежа своје предузетништво. Уопштено гледајући, и мушкарци и жене су равноправни, али пракса показује да је стварни положај жена у нашем друштву евидентно је да је потребно још много тога урадити на том пољу. Свега 25 одсто жена су предузетници, а свега 17 одсто жена су власнице пољопривредних газдинстава, а само 5 одсто су председнице општина, што значи да су увек у мањем броју заступљене. То је стварност и оно од чега се полази“, рекао је Крстин.

Амбасадорка за Србију Дана женског предузетништва Ксенија Влаовић је истакла да је овај дан глобални покрет који промовише женско предузетништво, а први пут је обележен 14. новембра 2014. године уз подршку Уједињених нација и Стејт дипартмента Сједнињених држава, а прослављен је у 144 земље широм света. Амбасадорка се захвалила свим женама које су се у последњих десет година залагале за ширење идеје о женском предузетништву, које су настојале да објасне шта то подразумева, како би се код жена створи свест о потреби едукација, о могућностима да остваре своје пуне потенцијале започињањем сопственог бизниса, као и да створе подстицајно окружење за развој женског предузетништва.

Данашњу свечаност употпунили су и радни панели у Скупштине АП Војводине, на којима су учествовали бројне истакнуте личности из области равноправности полова, из света науке и привреде, попут Фуаде Станковић са UNESCO катедре за предузетништво УНС, директорке Академије женског предузетништва Јане Забунов и многих других.

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates