Представници Покрајинске владе и општине Апатин за конференцији пројекта ,,ЕУ ФИН“ о политици у сфери рибарства у региону

Нови Сад, 9. новембар 2015. - Помоћница Покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова доц. др Мирјана Крањац и председник општине Апатин, Живорад Смиљанић су присуствовали завршној конференцији у оквиру пројекта „ЕУ ФИН“ који је одржан од 26. до 28. новембра 2015. године у Сиракузи, Италија. Програм „Европа за грађане“ има за циљ да повеже грађане и градове Европе како би размењивали своја искуства и успоставили сарадњу на разним пољима. Како Апатин лежи на половини тока Дунава, а некада је био највећи рибарски центар на овој стратешки значајној европској реци, а који се бавио и прерадом рибе, овај пројекат је прилика да се поново општина активира на пољу рибарства у међународном контексту, уз подршку Покрајинске владе.

Циљ пројекта „ЕУ ФИН“, који је финансиран из програма „Европа за грађане“, у оквиру мере ,,Мрежа градова“, је да се утиче на перцепцију грађана о заједничкој рибарској политици и подстакне њихово учествовање у процесу доношења одлука везаних за сектор рибарства.

У оквиру пројекта партнери су се бавили питањима риболова и утицајем рибарства на локалне економије. Посебан акценат је стављен на унапређење сектора рибарства и могућности да се оно развија у правцу веће одрживости. Пројекат је окупио 19 партнера из 10 земаља - Италије, Грчке, Хрватске, Србије, Македоније, Кипра, Албаније, Португалије, Шпанију и Црне Горе. Водећи партнер је ,,The Istituto Zooprofilattico Sperimentale della Sicilia - A. Mirri” из Италије.

На завршној конференцији састављени су предлози за нове пројекте у области рибарства и повезивања градова који се баве рибарством. Мештани локалних заједница и представници регионалних институција из области рибарства су активно учествовали у активностима заједно са међународном делегацијом. Учесници су стекли адекватна знања о европској политици у области рибарства.

Потписан је и Меморандум о разумевању између међународних партнера за формирање Међународне рибарске асоцијације. Пројекат је од изузетног значаја како за привреду, тако и за туристичку промоцију Војводине, те афирмисање Апатина на међународном нивоу.

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates