Мирослав Васин на обележавању 71 године од ослобођења Врбаса од фашизма

Врбас, 17. октобар 2015. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, посетио је данас општину Врбас, и положио венац на спомен обележју на Тргу црвене армије поводом обележавања 71. годишњице ослобођења ове локалне самоуправе од фашизма у Другом светском рату.

Овај историјски датум су у Врбасу обележили и шести сусрети удружења и друштава српско-руског пријатељства Републике Србије, у организацији општине Врбас и Удружења ,,Род“. Друштвима из Републике Србије придружила су се и друштва из Републике Српске и Црне Горе.

,,Данас се у Врбасу обележава дан победе ове општине над фашизмом, али је ово уједно и дан руско-српског пријатељства, јер су управо ову победу заједничким снагама извојевале Црвена армија и Југословенска армија. Драгоцено је то што многа места у Војводини настављају традицију обележавања дана ослобођења, јер се на сме препустити забораву чињеница да је тада побеђен фашизам. Не треба заборавити ни то да је фашизам систем вредности, те се и данас често јављају појаве које на њега подсећају. Стога је обележавање дана ослобођења веома драгоцено, као и одавање поште и захвалности борцима који су своје животе дали за слободу“, рекао је потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин.

У оквиру одржавања шестих сусрета удружења и друштава српско-руског пријатељства Републике Србије, на Тргу црвене армије у Врбасу, полагањем венаца на спомен обележју палим руским борцима, обележен је дан ослобођења ове општине. Црвеноармејци, Александар Теса и Алексеј Феодорович Ширшиков, положили су своје животе на југословенском тлу. Општина Врбас је и ове године пружила свесрдну подршку овим сусретима и обележавању значајног историјског датума, те дала допринос умрежавању друштава која негују вишевековно пријатељство ових народа.


,,Народи Југославије, а посебно српски народ, је попут Руса, поднео велике жртве у борби против фашизма. Историјска судбина нас је у тој борби често спајала. Данас смо сведоци покушаја прекрајања историје и извртања чињеница, али није могуће умањити допринос Црвене армије у победи над нацизмом. У извесним земљама у Европи се споменици палим Црвеноармејцима скрнаве и уклањају, али са поносом можемо истаћи да то није случај данас у Србији“, истакао је заменик председника Удружења ,,Род“, историчар Благоје Ераковић.

Након полагања венаца, у великој сали Скупштине општине Врбас, присутнима су се обратили представници амбасада Руске Федерације и Белорусије, као и председник општине Врбас, у присуству многобројних гостију, поштовалаца ових сусрета и мештана Врбаса.

У Другом светском рату страдало је преко 25 милиона становника Совјетског Савеза, од тога чак 9 милиона припадника Црвене армије - црвеноармејци, међу којима су и ослободиоци Врбаса 1944. године. Сусрети на којима се обележава и важан историјски датум за општину Врбас, прилика су за унапређење сарадње друштава, као и продубљивање пословних, културних, просветних и спортских веза са представницима Руске Федерације у Републици Србији, а посредно и са Русијом, њеним институцијама, организацијама и грађанима.

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates