Васин у Геронтолошком центру у Бачкој Паланци: Брига о људима мора бити изнад политике

Нови Сад, 21. септембар 2015. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин посетио је данас Геронтолошки центар у Бачкој Паланци, где је разговарао са директором др Миланом Бајићем и сарадницима о тренутним активностима, актуелностима, али и потребама овог центра.

Поред Републичке владе, Покрајинска влада већ дуги низ година помаже Геронтолошки центар Бачка Паланка путем разних програма из области запошљавања, подизања квалитета здравствене заштите и социјалног програма, као и енергетике. За активности и радове који ће се спроводити у наредна три месеца, Покрајинска влада је помогла Геронтолошки центар са износом од три милиона динара.

Говорећи о спровођењу и упућивању помоћи овом и сличним здравственим центрима од стране Покрајинске владе, Мирослав Васин је истакао да је сарадња између локалне самоуправе, покрајинских и републичких власти донела значајне резултате, јер је са сва три нивоа много уложено у ревитализацију Геронтолошког центра у Бачкој Паланци, као и многих здравствених центара широм Војводине.
,,Данашња посета Геронтолошком центру Бачка Паланка је израз подршке мрежи геронтолошких центара у Војводини, која је у односу на пређашње стање значајно ревиталиована. Данас постоји значајан број овако уређених геронтолошких центара који пружају комплетне и квалитетне услуге својим корисницима, старијим људима који у њима бораве. Ови центри су од негдашње позиције нужног смештаја за старије, прерасли у центре који им омогућавају комплетан угођај, са комфорним смештајем, културним дешавањима и додатним садржајима. Покрајинска влада је много уложила у развој геронтолошких ценатара, што евидентно даје резултате. Геронтолошки центар у Бачкој Паланци један је од примера те праксе, тачније успешног процеса ревитализације и успешног руководства. Хуманост, угодна средина за особе у трећем добу, основне су карактеристике које центар поседује, уз непрестану бригу и надзор. Веома је значајно и то што је Републичка влада препознала значај овог центра, те и сама уложила у његов рад. Брига о људима мора бити изнад политике, сучељавања, те се заједничким радом локалних, покрајинских и републичких власти могу постићи значајни и далекосежни резултати", рекао је Васин.

Директор Геронтолошког центра Бачка Паланка др Милан Бајић је истакао да овај центар, основан 1991. године, тренутно има 104 корисника, смештених у домске капацитете. Поред тога, центар има и прихватну станицу, клуб за старе, службу помоћи у кући старима, као и службу помоћи и неге. У простору од око 3000 кватратних метара запослено је 39 лица, као и 6 лица на одређено време који воде послове и брину о корисницима, док је здравствена заштита организована на основу верификоване испуњености услова за пружање услуга примарне здравствене заштите.

До сада је спроведено мношто активности и радова на унапређењу пословања и архитектонских решења самог објекта, а директор Бајић је истакао да је Покрајинска влада ове године финансирала успостављање адекватне законске противпожарне заштите, потом унапређење енергетске ефикасности спуштањем плафона, као и набавку медицинске опреме и намештаја.

July 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates