Мирослав Васин отворио међународну конференцију посвећену потенцијалима канала ДТД и каналске мреже у Војводини

Нови Сад, 18. септембар 2015. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, свечано је отворио међународну конференцију ,,Канал Дунав-Тиса-Дунав, шансе за свеобухватни развој туризма, саобраћајне инфраструктуре и руралних области бачког региона“. Васин је овом прилико скренуо пажњу на чињеницу да се богат потенцијал каналске мреже покрајине још увек не користи у пуном капацитету, те да је експлоатација токова ове мреже путем логистике један од кључних циљева програма који заступа Секретаријат.

 

Конференција која се одржава на Андревљу у хотелу ,,ЦЕПТОР“, је званична локална годишња манифестација у оквиру манифестације ,,Open Days 2015“ која се одржава у Бриселу под покровитељством Комитета европских региона и Европске комисије. Организатор је Регионална развојна агенција Бачка.

,,Данашња конференција би требало да сагледа аспект и улогу канала Дунав-Тиса-Дунав и каналске мреже, са уопштеног полазишта, у оквиру привредног развоја, развоја транспорта и туризма у АП Војводини. Ово богатство које Војводина поседује, тачније 600 км пловне каналске мреже, где је преко 527 км категорисано, садржи 17 бродских преводница, од којих је 12 у функцији. Постоји и 40 малих специјализованих пристаништа. Ипак, канал ДТД је у многим сегментима у веома лошем стању. Крајем седамдесетих и осамдесетих година, обим укупног претовара у каналској мрежи је прелазио 4 милиона тона годишње, док је последњих година, ако се изузме међународна лука Нови Сад, тај износ смањен на 500 и 600 хиљада тона годишње, услед сталног опадања робног претовара. Иако пољопривредни регион, учешће пољопривредних производа у робном претовару у Војводини је свега 1 одсто. Поред тога, веома је лош удео водног саобраћаја у свим видовима саобраћајних кретања у Србији и Војводини. Ипак, канал ДТД и у тренутном стању привлачи иностране и домаће туристе“, рекао је Васин истакавши да је Покрајинска влада усвојила Програм за побољшање привреде, предузетништва и занатства, у оквиру кога је стратешки правац преласка са друмског на железнички и водни саобраћај, што би умногоме унапредило одрживост привреде у покрајини.

На отварању се присутнима обратио директор РРА Бачка Срђан Везмар, Микаел Думс са Слободног универзитета у Бриселу и водећи европски стручњак из области канала и каналске мреже, као и председник општине Бачки Петровац проф. Павел Марчок.

July 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates