Култура, уметност и традиција седам војвођанских градова на филму

Нови Сад, 8. септембар 2015. - Филмови о војвођанским градовима - Зрењанину, Сремској Митровици, Панчеву, Суботици, Сомбору, Вршцу и Новом Саду - представљају колоплет снимака са терена, на најбољи начин преносе културно-уметнички сарджај и баштину сваког града, речи су потпредседника Покрајинске владе и покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослава Васина на данашњој пројекцији пројекта под називом ,,Седам градова у Војводини“. Видео запис који обједињује инсерте седам једночасовних филмова о туристичко - културолошким потенцијалима ових градова, приказан је у Покрајинској влади пред представницима градских организација и институција.

Чињеница да све више туриста посећује Војводину, у чему предњаче градови попут Новог Сада и Суботице, подстицај је да се оживе и други, не мање важни градови покрајине, истакао је Мирослав Васин и додао да је овај пројекат мотивација и подстрек ове активности.
,,У надлежности Секретаријата за привреду је и област туризма, у који се значајно улаже и доприноси, а посебно у протекле две године, те се очитују добри резултати у погледу доласка страних туриста и повећање броја ноћења у покрајини. Томе су умногоме допринеле и туристичке организације градова Војводине. У току 2014. године донета је одлука да се финансира пројекат да се о сваком војвођанском граду, тачније о седам градова, сними промотиван документарни филм, који би служио туристичким организацијама у сврху представљања знаменитости и свих карактеристичних локалитета и појава по којима је поједини град, мање или више, препознатљив. Надамо се да ће у наредном периоду ови филмови наћи своју примену у оквиру рада туристичких организација широм Војводине, како би се побољшала видљивост ових градова и њиховог богатства, културе, историје и традиције“, рекао је Васин.

У сваком филму је акценат стављен и на игру светлости, а живахност градских улица испреплетана је са питомошћу Царске баре и Засавице, као и са узаврелошћу Дунава и Тамиша. Овај доживљај за сва чула пружио је ауторима својеврстан ужитак приликом рада. Музеји и ахиви, заборављени докуменати, галерије, археолошка налазишта и катакомбе, те разговори са релевантним личностима из сваког града, гледаоцу ће пружити јединствен увид у свет стила и укуса људи који су обликовали стварност на другачији начин, кроз коју се прожима богатсво историје ових простора. Филмови су намењени бољој и креативнијој презентацији туристичких организација, као и побољшању видљивости ових градова на дестинацијским мапама.

Аутор филмова је продукција ,,Пакис“, а покровитељ је Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова. Данашњој премијери присуствовао је и покрајински секретар за енергетику и минералне сировине Ненад Станковић.

July 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates