Представљање наступа руског хора ,,Глинка" одржаног у Санкт Петербургу

Нови Сад, 7. септембар 2015. - На данашњем приказивању дела наступа чувеног руског хора „Глинка“, који је у јуну наступио на фестивалу српске музике у Санкт Петербургу, (Руска Федерација), потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин, истакао је да је важно упознати како јавност Новог Сада, тако и јавност широм Војводине о овако значајном културолошком догађају.

 

Овај истакнути ансамбл под диригентском палицом Владислава Черњушенка, је у оквиру фестивала српске музике одржаног у Санкт Петербургу, 17. јуна 2015, извео чувену литургију „Литургија светог Јована Златоустог“, на ромском језику, аутора др Зорана Мулића, редовног професора Академије уметности у Новом Саду. Извођење Литургије у престоници културе Руске Федерације подржала је Покрајинска влада.
,,Проф. др Зоран Мулић је своје значајно дело имао част да представи на фестивалу музике у Санкт Петербургу, центру културе, а посебно што је дело које је у јуну представљено компоновано на ромском језику. Данашњи програм је омаж његовом делу и подсећање на чињеницу да овако важна личност живи и ради међу нама, али је и подстрек како уметнику тако и јавности да и убудуће ценимо велика уметничка дела и присуствујемо сличним догађајима. Сама композиција представља и културно наслеђе ромске националне заједнице, али и читаве покрајине, у којој се преплићу многе културе, традиције и обичаји“, рекао је Мирослав Васин.

Презентацији је присуствовао и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.

У име Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање и у своје лично име секретар Славиша Грујић је рекао да му је част и велико задовољство да поздрави учеснике фестивала.
„Чињеница је да музика, као врста уметности, је можда највише од свих других та, која спаја људе, а нарочито када је у питању духовна музика“, рекао је секретар Грујић.

„ И данашњи сусрет почео је извођењем химне Рома „Ђелем, ђелем“ и тиме смо добили поруку снажнију и јачу од свих других,а то је управо и суштина постојања музике, да нас орасположи или понекад растужи. Представљањем на Фестивалу у Санкт Петербургу у Русији, земљи која духовну музику снажно негује, јесте велики успех, а нарочито под диригентском палицом Владилсава Черњушенка и аутора проф. др Зорана Мулића представљен је на прави начин овај град, Покрајина Војводина и Република Србија. Због утиска, који је тамо остављен и похвала које смо добили, са овог места желим да вам пожелим успех у даљем раду и самим тим пружим подршку у даљим активностима“ истакао је на крају секретар Грујић.

 
May 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates