Велики успех и посећеност осме по реду суботичке манифестације ,,Завичајни дани"

 

Суботица, 6. септембар 2021. - Традиционалну осму по реду манифестацију која негује традицију, обичаје и културне особености српског народа на овим просторима „Завичајни дани“, ове године је  отворена 3. септембра, у организацији Савеза српских удружења Севернобачког округа. Манифестација се одвијала на Тргу слободе у суботици и обогаћена је разноврсним и богатим културно-уметничким програмом намењеним свим генерацијама.

Част да манифестацију прогласи отвореном у петак, 3. септембра 2021. године, припала је градоначелнику Града Суботица, Стевану Бакићу, који је у свом обраћању истакао значај оваквих манифестација и колико је чување традиције и неговање заједништва важно за опстанак српског рода на овим просторима. Бакић је додао да манифестација ,,Завичајни дани" није само фолклорна и уметничка манифестација, ,,већ сведочанство да су Срби опстали као народ, да је народни дух неуништив и да праве вредности увек победе на крају".

Синоћ је завршен први блок манифестације ,,Завичајни дани 2021" на Градском тргу, а у свечаном програму је учетсвовао покрајински секретар за привреду и туризма, др Ненад Иванишевић.

Секретар Иванишевић је своје обраћање започео речима да нема веће части него у свом граду говорити.

,,Путујући прошле недеље по Херцеговини у којој сам рођен, прошао сам преко Романије, сетивши се познате песме ,,Хеј, само да ми је", дошао у Мостар, потом у Билећу и тамо се сетио чувене ,,Билећанке" и излазећи из Сарајева питали су ме куда то идем, рекао сам да идем кући, идем у Коњиц, тамо ми живе родитељи. Враћајући се, када сам прешао другу пругу и видео торањ Градске куће, знао сам, да сам дошао кући. Путујући протекле недеље, враћајући се, разговарајући са мојим оцем, размишљао сам јесмо ли достојни свега онога што представљамо, јесмо ли достојни онога што смо данас, онога где смо били и да ли ћемо се можда стидети онога у будућности. Када видим осме Завичајне дане, Дан Града, све што се дешава у драгој нам земљи којој никада не можемо бити довољно захвални за све оно што та земља чини за нас, мислим да не можемо да се стидимо онога што јесмо", рекао је Иванишевић, надахнут атмосфером и симболиком ове значајне манифестације.

Учесник свечаности затварања манифестације била је и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Војводине.

Други блок манифесатације се наставља и данас, 6. септембара у 19 часова промоцијом књиге у Великој већници ,,Банија, сабрана дјела".

October 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates