Иванишевић: Подршка сектору уметничких и старих заната у Војводини

Нови Сад, 19. јул 2021. – Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, разговарао је са председником Удружења занатлија Града Новог Сада, Славком Новаковићем, о актуелној ситуацији и околностима у оквиру сектора занатства како на територији Јужнобачког округа, тако и у ширем смислу, те о могућностима за унапређење сарадње, уз неизоставно јачање овог веома важног производног сектора у Војводини.

Учесник сусрета био је и секретар Удружења занатлија Нови Сад, Вељко Анђелић.

Размењена су сазнања, мишљења, ставови међу саговорницима о стању у занатству, а изложени су и планови и пројекти Удружења који су у току.

Секретар Иванишевић је изнео и појединости о мерама подршке коју Секретаријат, као ресорна покрајинска институција за сектор занатства обезбеђује и пружа занатлијама, попут актуелног јавног конкурса намењеног старим и уметничким занатима, односно пословима домаће радиности на територији Војводине, а којима се утиче на укупан развој предузетништва у Војводини.

,,Традиционални занат јесте вештина, нарочито ручног рада, и професија која подразумева целокупан процес израде уникатних производа и пружања услуга, као и употребу природних материјала у процесу производње. Покрајински секретаријат додељује пет милиона динара бесповратно ради унапређења и очувања процеса производње, на начин који не угрожава традиционалну технологију карактеристичну за уметнички занат. Наш циљ јесте повећање конкурентности, а тиме и унапређење области предузетништва и привредне климе у покрајини“, рекао је овом приликом Иванишевић, нагласивши да је конкурс намењен предузетницима, микро и малим правним лицима, за набавку опреме или репроматеријала, као и да је исти отворен до 22. јула текуће године.

Разговор са управом Удружења је текао и у правцу предстојећих манифестација, односно сајамова који су планирани од септебра месеца, у сарадњи са Новосадским сајмом.

Иванишевић је позвао Удружење занатлија Новог Сада, као и друга активна удружења у сектору занатства у Војводини, да узму активно учешће на предстојећем Сајму предузетништва, у оквиру стручних специјализованих трибина и панела, али и у оквиру изложбеног простора Секретаријата. Сајам ће бити одржан уколико мере Кризног штаба буду дозволиле и биће организован у потпуности у складу са поменутим мерама превенције ширења заразних болести Covid-19.

Разговарало се и о концепту сајамске манифестације посвећене старим занатима, на којој би сви заинтересовани могли да се поближе упознају са појмом занатства, а посебно са старим и традиционалним занатима, те стекли утисак и представу о њиховом потенцијалу и важности, како за очување културолошких обележја заједница које живе на овим просторима, тако и за јачање предузетништва и привредне климе у Војводини.

October 2022
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates