Заменик Почуч у радној посети Кикинди: Наставак прекограничних активности на унапређењу повезаности Баната

Кикинда, 31. октобар 2019. - Реализација пројекта из Interreg IPA програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, који носи назив ,,Унапређење повезаности Баната 2” (енг. Improvement of Banat Connectivity 2 – IBC2), почела је данас почетном конференцијом Градској управи града Кикинде, у оквиру које су представљене најважније активности и очекивани резултати пројекта, са циљем међусобног приближавања људи, заједница и економских актера у пограничној области, уравнотеженији друштвено-економски развој и обезбеђивање оптималних развојних могућности обе земље.

Укупна вредност пројекта је 1.311.120,35 евра, од чега се 972.418,78 евра финансира из ИПА средстава.

Пројекат представља наставак недавно завршеног и успешно реализованог пројекта ,,Унапређење повезаности Баната”, а реализује га конзорцијум предвођен Јавним предузећем ,,Путеви Србије”, као водећим партнером, Градом Кикиндом, Општином Жомбољ и Регионалним центром за друштвено-економски развој – Банат.

Заменик Покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, учествовао је на отварању пројекта истакавши да се преко фондова Европске уније, а у сарадњи са партнерима из Румунује, значајно утиче на јачање економских веза, унапређује инфраструктура, туристичка понуда и у многоме побољшава привредни амбијент у Банату, али и читавој АП Војводини и Србији. Он је додао да ће Покрајинска влада и ресорни секретаријат наставити да пружа подршку одобреним ЕУ пројектима.

У претходно завршеном пројекту, израђена је техничка документација и реконструисан је део државних путева са обе стране границе који воде до граничног прелаза Кикинда – Наково, док су модернизацијом и опремањем самог граничног прелаза створени неопходни технички услови и безбедносно – контролни стандарди неопходни за промет аутобуса и теретних возила веће носивости. Изграђена је двосмерна бициклистичка стаза од Кикинде до граничног прелаза Наково, а успостављена је и Канцеларија за информације и промоцију прекограничне економске сарадње са седиштем у Кикинди.

Новим пројектом, наставиће се активности на реконструкцији државних путева на територији Града Кикинде и Општине Жомбољ који воде до граничног прелаза Кикинда – Наково, а новоизграђена бициклистичка стаза биће осветљена соларним осветљењем. Пројекат ће дати значајан допринос постизању савремених стандарда квалитета путне инфраструктуре која је  главни канал за превоз терета и путника и игра важну улогу у побољшању друштвено-економских стандарда у читавом прекограничном региону.

Заменик Почуч је истог дана обишао и иконописца у Кикинди. Ову радионицу већ дуги низ година успешно води предузетница. Почуч је тим поводом рекао да Покрајинска влада и Секретаријат помажу очување старих и уметничких заната у Војводини кроз пружање финансијске подршке предузетницима који послују у овој области.

October 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates