Потпредседник Ђоковић домаћин свечане доделе сертификата за обуке у професионалним и радним вештинама младим Ромима и Ромкињама

 

Нови Сад, 17. октобар 2019. – Након успешно завреног првог циклуса курсева у Едукативном центру за обуке у професионалним и радним вештинама Нови Сад, данас је у Покрајинској влади одржана свечана додела сертификата за обуке младим Ромима и Ромкињама. Обуке су организоване кроз пројекат под називом „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), уз подршку Немачке развојне сарадње, а путем обука у Едукативном центру Нови Сад.

На свечаној церемонији, уручено је 63 сертификата незапосленим Ромима и Ромкињама, узраста од 16 до 35 година, ће добити сертификате и то за следећа занимања: пекар, кувар, фризер, педикир, маникир, посластичар, бравар, алатничар и руковаоц грађевинским машинама.

Циљ програма обука је пружање подршке инклузији, економском оснаживању и оспособљавању за рад особа из посебно рањивих група, повећање њихових шанси на тржишту рада и смањивање дугорочне незапослености. Активности у оквиру самог пројекта су усмерене ка унапређењу оквира, структуре и механизама за спровођење Стратегије на националном и локалном нивоу, уз охрабривање промена ставова у друштву према маргинализованим групама у Србији.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, у својству суорганизатора и домаћина свечаности, поздравио је учеснике истакавши да Едукативни центар Нови Сад прати Стратегију и Покрајински акциони план запошљавања који је Покрајински секретаријат за привреду и туризам предложио Покрајинској влади, те да је ово само једна у низу мера.

,,Сматрамо да незапослен припадник ромске и других националних заједница, проблем који посебно пагађа маргинализоване и тешко запошљиве групе, које су често искључене из производних процеса, образовања. Стога смо одлучили да подржимо Едукативни центар и ГИЗ, да кроз образовне профиле препознамо и поменуту групу. Секретаријат је својим конкурсима додатно бодовао, како женско предузетништво, тако и особе са инвалидитетом, Роме и остале социјално-угрожене категорије становништва“, рекао је Ђоковић, додавши да је потребно осврнути се око себе и усагласити се да у нашем друштву постоји велик проблем, економске миграције, које једнако погађају све друштвене слојеве.

Ове године, Едукативни центар је реализовао обуке из области неге косе и тела, руковаоца грађевинским машинама и виљушкаром, потом обуке за вођење пословних књига, куваре и пекари.

,,Управо кроз преквалификације и доквалификације, сплет мера финансијске подршке, како за самозапошљавање, тако и за укључивање у већ постојеће компаније, можемо да спречимо миграторна кретања у нашој држави, у супротном, суочићемо се са проблемом недостатка радне снаге. Стога ће Секретаријат настојати да издвоји додатна средства и пронаћи прави модел мера да све оне под ударом социјалне неједнакости задржимо у Војводини и Републици Србији“, рекао је Ђоковић.

Пројекат „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ се одвија у сарадњи са кабинетом потпредседнице Владе Републике Србије Зоране Михајловић, која је уједно председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2016. до 2025. године. Активности у оквиру пројекта су усмерене ка унапређењу оквира, структуре и механизама за спровођење Стратегије на националном и локалном нивоу, уз охрабривање промене ставова у друштву према маргинализованим групама у Србији.

Учесницима данашње свечаности обратили су се и саветник потпредседнице Владе и представник Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња 2016-2025., др Ненад Иванишевић, пројектни менаџер, Александра Димић-Угринај, као и млади полазници обука који су изразили задовољство приликом да стекну радне вештине тражене на тржишту, што ће им омогућити да активно траже запослење, даље се усавршавају и постану „ковачи своје среће“.

March 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates