Потпредседник Иван Ђоковић примио амбасадорку Републике Естоније Кристи Карелсон

 

Нови Сад, 1. октобар 2019. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, примио је данас Њ.Е. амбасадорку Републике Естоније у Републици Србији, Кристи Карелсон (Kristi Karelsohn), која данас борави у посети АП Војводини и Граду Новом Саду.

Потпредседник и амбасадорка су овом приликом разговарали о унапређењу односа између Републике Србије, АП Војводине и Републике Естоније. Током сусрета разговарано је о геостратешким питањима, евроинтеграцијама, трговинској размени, културолошким и туристичким особеностима и потенцијалима АП Војводине, те о размени искустава и знања између наше покрајине и Естоније, посебно у смислу напредне е-управе, дигитализације и електронских комуникација.

Посебне области интересовања приликом сусрета биле су и стране инвестиције у стратешке области, а са тим у вези и слободне зоне и пословање у оквиру истих и пословно окружење за микро, мале и средње предузетнике, мере и концепти подршке предузетништву на више нивоа.

Потпредседник Ђоковић је истакао да су искуства Естоније превасходно у погледу евроинтеграција веома драгоцена, те да постоји простор за jачање сарадње у овој области.

,,Нови Сад је свакако лидер у образовању и предузетништву, са посебним акцентом на ИКТ индустрију, а сходно чињеници да је конципиран добар модел сарадње међу компанијама, тачније да се све услуге обављају из Новог Сада, нисмо имали значајније миграције стручњака. Управо су они допринели томе да Нови Сад постане европска престоница културе. Поред тога, потребно је оснажити економску сарадњу АП Војводине и Естоније, поготово у области шумарства и шумарске индустрије, као и индустријске производње и сировина, културе и туризма“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да иако Естонија и Србија немају отворених питања у погледу билатералне сарадње, постојећа би могла бити знатно интензивнија, те да постоји простор за договарање и даљу сарадњу која би могла бити усмерена ка потписивању споразума о међурегионалној сарадњи, као и сарадњи међу представницима привреде.

Сусрету је присуствовао и аташе Амбасаде Републике Естоније у Републици Србији, Кенет Копамис (Kenneth Kopamees).

May 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates