Сусрет потпредседника Ивана Ђоковића са представницима шведске конфедерације синдиката - Landsorganisationen i Sverige (LO)

 

Нови Сад, 24. септембар 2019. – Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, разговарао је данас са представницима шведске конфедерације синдиката - Landsorganisationen i Sverige (LO), а поводом њихове радне посете АП Војводини, где са Савезом самосталних синдиката Војводине спроводе значајан пројекат у области безбедности и заштите на раду, те остваривања права и слобода радника.

Председник Савеза самосталних синдиката Војводине, Горан Милић, навео је да његов синдикат у сарадњи са Синдикатом ,,ЛО“, из Гетеборга, који представља национални синдикални центар, спроводећи значајне пројекте, уједно јача и унапређује постојећу међународну сарадњу са социјалним партнерима из Шведске.

Потпредседник Ђоковић је истакао велик напредак који је остварен у оквиру рада Покрајинског социјално-економског савета ПСЕС, чији је члан, за који тврди да спроводи и иницира идеје блиске свим социјалним партнерима који учествују у његовом раду, те да је започета нова ера која не подразумева само преговарање, већ и креирање заједничких програма.

,,Развијамо локалне социјално-економске савете пружајући им, као ресорни секретаријат, финансијску подршку путем јавних позива, мера подршке, док ће сами синдикати и у наредном периоду наставити да спроводе започете идеје и ставове. У Војводини је тренутно девет таквих савета, али се у наредном периоду, предвиђа још седам, што је значајно достигнуће у кратком временском року“, рекао је Ђоковић.

Он је подсетио присутне на исход заједниче седнице Социјално-економског савета Републике Србије и Покрајинског социјално-економског савета, крајем протекле године, одржаној на иницијативу ПСЕС-а при чему је постигнут договор да се једном годишње одржава седница два савета, те да на сваку седницу републичког СЕС-а, буде позван представник и ПСЕС-а.  Захваљујући овој иницијативи ПСЕС-а, основано је републичко радно тело чији чланови постављају стратегију, дају предлоге и мере које би требало спроводити зарад спречавања економских миграција.

Представници шведског кровног синдиката су са домаћинима разменили информације о актуелном стању у привреди две земље, унапређењу социјалног дијалога, перспективи регионалног и локалног развоја, као и о појединостима евроинтеграција и могућностима коришћења претприступних фондова.

Шведска конфедерација синдиката - Landsorganisationen i Sverige (LO),кровна је организација која окупља чак четрнаест шведских синдиката који организују углавном раднике ,,плавих огрлица". Конфедерација која окупља око 1,5 милиона запослених, основана је 1898. године и плод је иницијативе Скандинавског конгреса рада и Шведске социјалдемократске партије, коју су готово у целости сачињавали синдикати.Својим програмима, ,,ЛО“ се бори за оне који остварују мале приходе, посебно оне који живе у руралним подручјима, где су евидентније социјалне последице економске и климатске транзиције.

July 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates