Свечано отворен VI Међународни фестивал савремене фотографије у Новом Саду

 

Нови Сад, 29. август 2019. - Шести по реду Фестивал фотографије под називом „24. кадар“, у организацији Фото комуне, одржава се ове године се од 26. августа до 8. септембра у Спортском и пословном центру у Новом Саду и окупља 24 фотографа из шест европских земаља. Фестивал је путем јавног позива намењеног манифестацијама од значаја за развој туристичког потенцијала АП Војводине, подржан од стране Покрајинског секретријата за привреду и туризам.

Од свог настанка 1839. године, фотографија као посебан медиј, значајно је променила начин на који посматрамо своје окружење и свет. Превазилажећи уско професионалне границе, фотографија је крајем двадесетог века доживела још једну револуцију увођењем дигиталне фотографије, а потом и уметничке фотографије. Ова грана уметности је заинтересовала многе креативне појединце који својим даром и визуром заустављају време. Фотограф, својим даром, свакако може сваки кадар претворити у уметничко дело.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, свечано је отворио Фестивал речима да фотографија има изузетан привредни потенцијал, те да све забележено на фотографском папиру, у дигиталном облику, је роба која се износи на тржиште.

,,Покрајински секретаријат за привреду и туризам је, препознавши значај ове делатности, определио буџетска средства која кроз туризам и креативну економију чине економски подстицај друштву, док са друге стране, кроз туризам и културу стварају нову представу о нама. Целокупна стратегија Војводине у погледу туризма и брендирања туристичког производа мора да буде везана за титулу коју Град Нови Сад носи као престоница културе. Сваки становник овог простора би требало да се укључи у ,,бојење културне бојанке“ Града Новог Сада и то не само путем организовања манифестација, већ и појединачним улогама сваког од нас“, рекао је Ђоковић.

На свечаном отварању се обратио и оснивач Фестивала савремене фотографије ,,24. Кадар“, др Ранко Ђуровић.

У време одржавања Фестивала фотографије, одиграће се и такмичење 24 фотографа који су учествовали на фестивалу у претходних пет годинa. Осим Србије, у финалу се такмиче, фотографи из Аустрије, Хрватске, Бугарске, Румуније и Молдавије, а правила такмичења налажу да сваки учесник добије листу од, симболично, 24 теме за чију реализацију су временски ограничени, подељени у две групе и на које би требало да одговоре једном, најбољом, фотографијом.

January 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates