Потпредседник Ђоковић на округлом столу о креирању јавних политика у Војводини у области привреде и туризма у оквиру процеса евроинтеграција: Циљ није само чланство, већ суштинска трансформација

 

Нови Сад, 24. јун 2019. – Данас је одржан округли сто поводом представљања документа о стратешком приступу креирања јавних политика у АП Војводини, у области привреде и туризма, у контексту приступних преговора Републике Србије са Европском унијом, а који су заједно припремили Европски покрет Нови Сад и Центар за европске политике из Београда. Наручилац и иницијатор овог документа, који садржи седам суштинских смерница, је Покрајински секретаријат за привреду и туризам, са циљем да пружи пример осталим секретаријатима како би требало поступати и на који начин извршити системски приступ и реформу унутар сопствених административних капацитета, а у поступку евроинтеграција.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да је Секретаријат у протеклих годину и по дана активно радио на препознавању својих обавеза, као и свих питања која се односе на ресоре и надлежности, а које су директно повезане са евроинтеграцијама.

,,Овакав стратешки приступ постављању позиције Секретаријата у односу на преговоре је последица потребе да се отворимо ка јавности, те да привреду и грађане упознамо са будућим обавезама које ће донети нови законодавни оквир у прилагођавању наше земље Европској унији. Настојаћемо да појачамо административне капацитете. Припремаћемо се и прилагођавати заједно са преговарачким тимом и другим органима не само акте који су у нашој надлежности, него и све законске прописе који би требало да се у будућности односе на грађане Војводине, као и да изнесемо ставове приликом њихове израде“, рекао је Ђоковић, додавши да је неопходно да као друштво целисходније учествујемо у формалним оперативним процесима преговарања, али и да баштинимо политичке и културне вредности ЕУ.

Потпредседник Ђоковић је подсетио да су Република Србија и АП Војводина протекле године на заједничкој седници двеју влада потписали заједнички Протокол о сарадњи у евроинтеграцијама, на основу чега је започета израда покрајинске платформе, као и предузимање низа оперативних мера како би и Војводина била једнако укључена у преговарачки процес. Овај меморандум има за циљ унапређење размене информација, процеса учења, као и начина праћења ток преговора на покрајинском и локалном нивоу, истовремено спремајући се за спровођење, као најважнију фазу читавог процеса.

Ђоковић је додао да се Покрајински секретаријат за привреду и туризам, схвативши то као обавезу, упустио у поступак израде документа о креирању јавних политика, који ће у наредним годинама послужити као полазна тачка за коришћење бенефита које преговарачки процес може донети ресорима привреде, туризма, рада и запошљавања који су у надлежности Секретаријата. Према његовим речима, документ ће по окончаној изради бити јавно доступан на увид.

Проф. др Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, је сагледавајући период од самог почетка отварања преговора, до данас, истакла да ,,никада није довољно добро“, те да је само спровођење овог дуготрајног процеса сада и у рукама покрајинске и локалне администрације. Мишћевић наводи да су кључне тачке преговора отварање поглавља, тачније до краја седмице ће бити отворена нова два, што у многоме зависи од држава чланица. Она додаје да је спремно пет поглавља, а то су поглавље 9 - финансијске услуге, поглавље 4 - слобода кретања капитала, али су предата и поглавља која се тичу слободе кретања радника, транспорта и поглавље о трансевропским мрежама.

Један од аутора овог документа и суорганизатор данашњег округлог стола јесте Европски покрет, који је једна од најстаријих организација у Србији која се залаже за приступање Србије Европској унији, почев од 1992. године, са циљем да се имплементирају стандарди ЕУ у свим сферама нашег друштва, политике, привреде и друго. У оквиру актуелних преговора о приступању биће дефинисано на који начин и под којим условима ће Република Србија ући у ЕУ. Потребно је омогућити широј јавности увид уз опсежније и потпуније информације о самом поступку, како би трансформација коју доноси процес приступања ЕУ заживела у пракси.  

На питање о разлозима за доношење оваквог докумета и о значају истог, потпредседник Европског покрета, Александар Симурдић, истиче да сама статистика спроведена међу земљама које су прошле кроз приступне преговоре казује да је безмало две трећине европског законодавства и његове имплементације везана за средњи и локални ниво, али да то није једини начин укључивања администрације.

,,Кроз такав механизам приближавате се грађанима, док усвајате и имплементирате принцип супсидијарности као један од базичних принципа функционисања ЕУ, при чему сте све ближи грађанима, отварајући дијалоге, јер у коначници, грађани су ти који такав процес морају доживљавати као свој. Мора постојати континуиран дијалог“, рекао је Симурдић.

У дискусији су учествовали и члан Ужег преговарачког тима за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, Небојша Лазаревић, и потпредседник Европског покрета у Србији, др Владимир Међак.

September 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates