„Vojvodina beer future 2019“: потпредседник Ђоковић о враћању старог сјаја хмељарства у Војводини

 

Нови Сад, 4. јун 2019. - Пословни форум посвећен будућности пиварства у Војводини, под називом ,,Vojvodina beer future 2019“, одржан је данас у Привредној комори Војводине, на иницијативу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство и Аграрне коморе Чешке Републике, уз подршку Покрајинског секретаријата за привреду и туризам.

Циљ Форума је упознавање шире јавности са искуствима чешких компанија које послују у области пиварства и повезивање са пиварама са територије АП Војводине. Привредна комора Војводине је усмерила пажњу учесника првенствено на изузетан потенцијал још увек недовољно искоришћене пиварске индустрије.

Обраћајући се учесницима, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, навео је да пиварска индустрија у Републици Србији директно и индиректно запошљава више од 17 хиљада људи, а да се више од 90 одсто сировина набавља локално, директно утичући на домаћу привреду и пољопривреду. То говори да постоји основ за здрав раст и даљи развој који ће довести до позитивног утицаја на економију, а самим тим и до већих улагања.

Говорећи о мерама подршке коју пружа Секретаријат за привреду оваквим и сличним производним делатностима, Ђоковић је истакао да већ трећу годину за редом додељује субвенције за набавку машина, опреме, репроматеријала и сировина за произвођачку индустрију, укључујући и винарије, мале и занатске пиваре.

По његовим речима, овакав концепт представља нови замајац у производном циклусу. Поред тога, амбалажа, иновације, стандардизација и сертификација су предмет субвенција. Све наведено је, као целина, нови туристички ресурс који Војводина може да понуди.

У АП Војводини је евидентиран и раст броја занатских пивара, што је од изузетног значаја, с обзиром да се занатско пиварство везује за независне пиваре код којих се акценат ставља на квалитет и арому пива. ,,Крафт“ пива карактеришу традиционална начела производње, тачније квалитетни и природни састојци, док изостаје процес филтрације и пастеризације, стога ове пиваре теже ка квалитету, а не ка масовној производњи.

У оквиру програма Форума, уприличено је свечано потписивање Споразума о сарадњи Привредне коморе Војводине и Аграрне коморе Чешке Републике.

October 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates