Потпредседник Иван Ђоковић на отварању 13. Међународног и регионалног „Суботичкчког сајма 2019”

 

Суботица, 30. мај 2019. - Тринаести по реду тродневни Међународни и регионални „Суботички сајам” отворен је у суботичкој Хали спортова. Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, обратио се окупљеним учесницима и посетиоцима, а сајамску манифестацију је свечано отворио градоначелник Града Суботица, Богдан Лабан.

Сајам се одржава на око 1.800 квадратних метара изложбеног простора, а у оквиру 33 штанда, представиће се 190 излагача из Италије, Словеније, Мађарске, Хрватске, Републике Српске, Црне Горе, Чешке и Србије, док је Италија земља партнер. Програм Сајма предвиђа и пословни форум, Б2Б разговоре, као и трибине, предавања и презентација иностраних и домаћих компанија.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, је истакао да је Град Суботица локомотива привредног развоја целе Војводине и нагласио да је посебно поносан на пројекат изградње аква парка на Палићу, који би требало да буде катализатор даљих инвестиција и развоја Палића као туристичке дестинације.

,,Траса којом је кренуло највише државно руковдство на прави начин је испрађена и изнета, упркос свим тешкоћама, пре свега на територији Суботице и Новог Сада, а ту су и сремске локалне самоуправе које одскачу од осталог дела државе у погледу инвестиција”, рекао је Ђоковић, додавши да се значај Италије као земље партнера огледа у чињеници да су инвестиције италијанских компанија су на другом месту у АП Војводини, са 9,7 одсто учешћа у директним инвестицијама.

,,До сада је инвестирано више од 842 милиона евра, пре свега у агроиндустрију, сектор оплемењивања, али и финасијски сектор у Војводини“, напоменуо је Ђоковић.

Градоначелник Богдан Лабан је изразио задовољство што година у којој Италија и Србија обележавају 140 година дипломатских односа, као и десет година стратешког партнерства, протиче у знаку добрих односа и између Града Суботице и Амбасаде Италије, отварања нових погона италијанских инвеститора, интензивирања привредне сарадње са италијанским компанијама и инвеститорима, те унапређења културних веза са Италијанским културним центром.

,,Сајам у Суботици је место сусретања привредника, манифестација на којој се размењују идеје, информације, знања и искуства, место где се успостављају контакти. Значај се огледа и у томе што промовише стратешке циљеве у области привреде региона, усаглашене са привредном политиком наше земље“, рекао је Лабан.

Овогодишњи Сајам у Суботици је фокусиран на ИКТ сектор и утицај дигитализације на развој привреде и унапређење тржишта, односно на повезивање информационих технологија са осталим привредним гранама, потом на сарадњу привреде и академске заједнице и на важност дуалног образовања, с обзиром да је Град Суботица један од пионира дуалног образовања у Републици Србији, где се од школске 2016/2017. године дуално образовање спроводи чак у три суботичке средње школе. На овај начин град стимулише упис ученика на дефицитарне образовне профиле, а додељује и стипендије ученицима који похађају овакав тип наставног програма.

На свечаном отварању обратили су се и економски аташе Амбасаде Републике Италије у Београду, Фабрицио Косими, и директор Сектора за регионалне привредне коморе при Привредној комори Србије, Милош Јелић.

Извор мултимедијалног садржаја: Суботица инфо: https://www.subotica.info/

May 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates