Ђоковић председавајући 13. седницом ПСЕС-а: Уочено је константно усаглашавање ставова социјалних партнера

 

Нови Сад, 27. децембар 2018. – Последња седница Покрајинског социјално-економског савета у 2018. години, одржана је данас у просторијама Скупштине АП Војводине, којом је председавао потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић.

На седници је размотрена Информација о усвојеној Покрајинској скупштинској одлуци о буџету АП Војводине за 2019. годину. Социјалним партнерима, који су и чланови Савета, достављена су додатна појашњења, као и одговори на питања поводом најзначајнијих програмских активности од посебног значаја за запослене и послодавце, као и за оконлости у оквиру тржишта рада и привредних токова.

Потпредседник Ђоковић је, председавајући седницом ПСЕС-а, истакао да, чињеница да је буџет Покрајинског секретаријата за привреду и туризам смањен за наредну годину, није утицала на рад ПСЕС-а, већ је део средстава који је недостајао за техничко функционисање, као и средства за предстојећи конкурс за формирање социјално-економских савета на локалном нивоу, издвојен из ресора привреде и туризма на сразмеран начин. Ђоковић је овом приликом најавио да ће конкурс са укупним средствима од 15 милиона динара бити расписан и спроведен у 2019. години за финансијско подстицање формирања локалних СЕС-ова.

Подсетимо, на заједничкој седници Социјално-економског савета Републике Србије и Покрајинског социјално-економског савета, одржаној на иницијативу ПСЕС-а овог месеца, постигнут је договор да се једном годишње одржава седница два савета, те да на сваку седницу републичког СЕС-а, буде позван представник и ПСЕС-а. Учествујући у раду републичког СЕС-а у Пироту 25. децембра 2018. године, Ђоковић је чланове ПСЕС-а овом приликом известио да је предвиђено оснивање републичке радне групе чији би чланови биле најеминентније релевантне институције које би требало да поставе стратегију и дају предлоге и мере које би требало спроводити зарад спречавања економских миграција, те допринесу поврату људи у земљу, или, пак, да се придобију нова лица са других радних тржишта.

Ђоковић додаје да је потребно упутити предлог испред Покрајинске владе и социјалних партнера са територије АП Војводине, који ће садржати предлоге представника, стручних лица у датим областима радног права, социјалне политике и демографије, а који ће бити упућен новоформираном радном телу.

Усвојен је Извештај о одржаној Конференцији ПСЕС-а под називом „У сусрет проблемима запослених и тржишта рада“, која је 14. децембра окупила представнике социјалних партнера на свим нивоима око значајних социјалних тема. У Извештају се наводи закључак потпредседника Ђоковића да се економија у последњих неколико година трансформисала у растућу економију са ниском инфлацијом, елиминисаним фискалним дефицитом, опадајућим јавним дугом, стабилним банкарским системом и опоравком тржишта рада, те да основу за даље убрзање привредне активности би требало да омогући наставак структурних реформи, повећање инвестиција и производње у извозно оријентисаним привредним делатностима. Он такође наводи да је на конференцији представљен јединствена систематична анализа економских показатеља у Републици Србији и АП Војводини, а у односу на регион, свет и на основу више релевантних, упоредних индикатора.

Чланови Савета су разговарали и о ефектима и значају организације годишње  конференције ПСЕС-а, која је ове године одржана 14. децембра са фокусом на проблеме запослених и тржишта рада.

ПСЕС је на данашњој седници разматрао и документацију у вези са материјално-финансијским пословањем Покрајинског социјално-економског савета.Усвојен је Финансијски план прихода и расхода Покрајинског социјално-економског савета за 2019. годину, а донета је и Одлука о додели средстава социјалним партнерима, с обзиром на чињеницу да је рационалним пословањем ПСЕС-а у текућој години остварена знатна уштеда средстава.

May 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates