Сусрет са представницима пољског Војводства Лубуш: Оснажити сарадњу на свим пољима

Нови Сад, 26. септембар 2018. - У Покрајинској влади, данас се потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао са високим представником пољског војводства Лубуш, Тадеушом Једржејчаком, који ових дана борави у АП Војводини са представницима привредног сектора који су узели учешће на регионалном пословном форуму у Новом Саду.

Ђоковић и Једржејчак су раговарали о могућностима међурегоионалног повезивања, продубљивања сарадње, као и о интензивнијем повезивању универзитета и здравства две регије и образовног кадра.

Тадеуш Једржејчак борави у Војводини са групом предузетника који учествују на Регионалном пословном форуму, који се од 25. до 27. септембра 2018. године одржава у Привредној комори Војводине у Новом Саду, на Б2Б сусретима заинтересованих компанија и привредника, као и представника пословних институција. Сектори на које је стављен фокус ове године су туризам, пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и метало-прерађивачка индустрија. Пословни форум организују Скупштина европских регија и Скупштина Аутономне покрајине Војводине, у сарадњи са Привредном комором Војводине, Развојном агенцијом Војводине и Европском мрежом предузетника, уз подршку Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине. 

Потпредседник Ђоковић је истакао значај пријатељских односа две регије и њених представника, и подсетио на недавне разговоре у Зјелоној гори у вези са потенцијалним запошљавањем људи из Војводине и Србије. ,,Препознајемо потребу за интензивнијом сарадњом. Код нас је дошло до снажне експанзије страних инвестиција у аутомобилској индустрији. Значајна је кинеска инвестиција од 1.3 милијарде  долара у фабрику аутопнеуматика на територији Града Зрењанина. Када узмемо у обзир инвестиције у претходном периоду, значајно је истаћи да ће оне преузети преостали део расположиве квалитетне радне снаге, а услед присутног одлива радне снаге у иностранство, почеле су да се примењују мере како би се радници задржали. Држава је подигла цену рада са тенденцијом да се то настави и у будућности, при чему су полсодавци изложени конкуренцији, што домен индустријске производње приближава европским стандардима“, рекао је Ђоковић, осврнувши се и на извесно повезивање сектора здравства и високог образовања.

Ђоковић је овом приликом упутио подршку политичкој социјалдемократској опцији Једржејчака, на предстојећим изборима у Републици Пољској, с обзиром да је ова политичка опција остварила видне резултате како на локалном нивоу, тако и у сарадњи са АП Војводином.

Делегација Војводства Лубуш планира да посети чувена виногорја са ових простора, као и винарије, с обзиром на њихову заинтересованост за област винарства и виноградарства, потом Институт ,, BioSense“, као и друге научне институте АП Војводине ради што боље размене искустава и примера добре праксе.

Сусрету су присуствовали помоћници покрајинског секретара, мр Сергеј Тамаш и Бранислав Бандић.

November 2018
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates