Унапређење регионалне сарадње преко заједничких пројеката

Нови Сад, 20. јул 2018. - Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић примио је данас, са сарадницима, делегацију из Чешке, у којој су били представници Чешке развојне агенције, чешке компаније ЕНВИРОС и Амбасаде Републике Чешке.

У овом сусрету, највише је разговарано о унапређењу регионалне сарадње, те конкретним облицима остваривања сарадње између Србије и АП Војводине са регионима у Чешкој, у оквиру реализације заједничких пројеката у областима енергетске ефикасности, обновљивих извора енергија и заштите животне средине.

Добар пример за успешну сарадњу коју Србија и Чешка имају, потврђен је и данашњом посетом, и честиткама директора Чешке развојне агенције Павела Фрелиха, упућеним потпредседнику Ђоковићу и Покрајинској влади, поводом бесповратних средства у висини 20.000 евра, које је ова институција издвојила за реализацију пројеката енергетске ефикасности у АП Војводини.

Наиме, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај је, заједно са компанијом ЕНВИРОС, конкурисао за ова средства у марту месецу. Захваљујући њима ће бити израђена пројектно-техничка документација у оквиру пилот пројекта, намењеног решењима у области енергетске ефикасности, која ће бити реализована пет војвођанских општина у јавном сектору.

Потпредседник Ђоковић је истакао да Покрајинска влада подржава овај и сличне пројекте, који се развијају у локалним самоуправама, и који би у будућности могли да укључе и приватан сектор.

„Повећање енергетске ефикасности значи и раст профита. Постоје реални потенцијали за повезивање Србије и Војводине са чешким регионима у различитим областима, које треба заједнички препознати и реализовати попут овог актуелног пројекта“, истакао је Ђоковић подсетивши и на позитивне примере пројеката са чешким улагањима у Србобрану, Белој Цркви и Новом Саду.

„Чешка и Србија имају добре односе. Много је заједничких области и заједничких интересовања и ми снажно подржавамо Србију на путу ка Европи“, истакао је Павел Фрелих и додао да пројекти из области заштите животне средине, водоснабдевања или енергетике унапређују друштво. Он је изразио уверење да ће и овај пројекат бити настављен уз помоћ фондова Европске уније.

Поред представника Покрајинског секретаријата за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, састанку су присуствовали и представници Развојне агенције Војводине.

June 2021
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2021 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates