Потписан Споразум о сарадњи између АП Војводине и Војводства Лубуш

Зелена Гора/Нови Сад, 21. јун 2018. - Потпредседник Покрајинске владе Иван Ђоковић и заменик маршала пољског Војводства Лубуш Тадеуж Једрзејчак (Tadeuž Jedrzejczak) потписали су данас у Зеленој Гори, Споразум о сарадњи АП Војводине са овим пољским регионом. Тежиште сарадње биће усмерено на унапређење привредне сарадње и промовисање расположивих инвестиционих локалитета, размену искустава у коришћењу европских структурних и инвестиционих фондова, на повезивање развојних агенција и технолошких паркова, области пољопривреде, туризма и културе.

Иван Ђоковић је изјавио да  постоји традиција добре сарадње дуга више од два века између српског и пољског народа, о чему говоре и изузетни дипломатски односи Србије и Пољске који су формално успостављени 1919. године.

„Пољска је знатно брже приступила евроинтеграцијама и систему модерне тржишне привреде, стога су нам ваша искуства о веома значајна,“ рекао је Ђоковић, додавши да потписивање споразума потврђује опредељење Републике Србије и АП Војводине да са пријатељским пољским регијама у будућности дели и размењује искуства у области привреде, науке, уметности и културе.

Ђоковић је изразио жељу да са представницима пољског Војводства Лубуш подели знања, превасходно у области пољопривреде, агроиндустрије и винарства, напомињући да су управо ти  ресурси и релевантне институције препознати у Европи и свету. 

„Споразум  је резултат вишемесечног рада. Веома сам задовољан што је Лубушко војводство, као резултат свих тих заједничких активности, стекло још једног партнера у Европи“, рекао је Тадеуж Једрзејчак.

На састанку о будућој сарадњи АП Војводине и Војводства Лубуш учествовао је и покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић.

Војводство Лубуш, које обележава свој празник од 22. до 24. јуна, једна је од 16 регија на западу Пољске, са нешто више од милион становника.

September 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates