,,Из Баната, с љубављу“: Туристичка валоризација баштине Душана Попова

Путешествије мистериозног полиглоте, од дубровачког адвоката до двоструког агента британске обавештајне службе МИ6 и Краљевине Југославије, преко Абвера, Дана Д, Перл Харбора, Рио де Жанеира, Лисабона, те операција Фортитјуд, Оверлорд и Мида, и судбоносног познанства са Ијаном Флемингом, водило је трновитим, али и путем звезда.

Познатији у свету као Трицикл, заљубљеник у лепе жене и брзе аутомобиле, српски агент 007, Душан Попов, родом из Војводине, тачније рођен у Тителу, док је део свог живота провео у Новом Милошеву, оставио је неизбрисив траг у историји Другог светског рата као један од најуспешнијих двоструких агената 20. века, са учешћем у кључним операцијама које су непобитно мењале ток тадашње историје.

Душанов син, Марко Попов, човек који непрестано одржава и уздигже лик и дело свога оца, његов значај и допринос антифашистичкој борби, превасходно кроз разбијање и померање фокуса агената немачког Абвера, спољно информационо и контраобавештајног одељења Врховне команде оружаних снага нацистичке Немачке, и данас претражује и анализира доступну му документацију.

Поред тога, син српског Бонда, који живи у Лондону, са члановима породице Попов у Србији, али и у дијаспори, чува и обнавља богато културно-историјско наслеђе великана своје породице, попут породичне куће Попова у Новом Милошеву, уз подршку локалне самоуправе. Та кућа је данас Музеј ,,Жеравица“, јединствена збирка трактора, парних и пољопривредних машина, занатских радионица, опреме и покућства.

У оквиру Музеја „Жеравица", налази се и етнолошки објекат, сеоска кућа, Душанова дедовина, аутентичког изгледа, која је настала крајем 19. века, у којој је предвиђена поставка посвећена породици Попов, а посебно Душану, као значајној историјској личности, хероју свога времена. Поставка би садржала личне ствари, изводе из тајне документације, обавештајне реквизите, који су доступни породици као део наслеђа, видео записе и фотографије, историјат породице, али и реплику текстилне робне куће из 1911. године, с обзиром да су Попови богата породица српских трговаца, почев од Душановог деде Омера и оца Милорада, пореклом из Драгутинова, данашњег Новог Милошева. Посетиоцима ће посебно бити занимљива сувенирница, као и део поставке посвећен филмовима и романима о Џејмсу Бонду.

Приликом сусрета са потпредседником Покрајинске владе и покрајинским секретаром за привреду и туризам, Иваном Ђоковићем, који је препознао значај чињенице да је Џејмс Бонд пореклом из Војводине, те да је неопходно његову баштину сачувати од зуба времена и представити је домаћој и светској јавности, тиме је туристички валоризовати. Марко Попов наглашава да је сам мит о омиљеном светском тајном агенту, донео његовом оцу бесмртност у правом смислу речи.

Приликом сусрета са представницима ове угледне српске породице и председником општине Нови Бечеј, Сашом Максимовићем, потпредседник Ђоковић је истакао да би Секретаријат путем конкурса из области туризма, намењених локалним самоуправама за адаптацију објеката од посебног значаја и културно-историјског наслеђа у 2018. години, финансијски подржао реконструкцију и опремање туристичке инфраструктуре овог породичног здања. Ђоковић је додао да ће пружити подршку и приликом прикупљања историјске грађе која документује живот Душка Попова.

Српски Џејмс Бонд, пореклом из Баната, овековечен у романима Ијана Флеминга, уз помоћ пријатеља Јохана Јебсена, постаје двоструки агент одмах по избијању Другог светског рата, у јеку регрутације тајних агената широм Европе, од стране Немачке и Уједињеног Краљевства. Пружајући лажне податке Абверу о снази и моралу британске војске, радећи заправо за британску амбасаду у Београду, тачније штабу МИ6 под велом службе за издавање пасоша, био је и део фиктивног предузећа за трговину Југославије са Уједињеним Краљевством, основаног од стране Абвера чије је поверење стекао.

Боравећи у Лондону на задацима, привидно је ширио је за Абвер мрежу немачких агената, правећи вишеструко већу мрежу агената у Краљевини Југославији.

Судбоносне корелације Душана Попова са Флемингом у Лисабону, тадашњем центру међународне шпијунаже на територији неутралне Португалије,  учиниле су његов параван у виду разноврсних пословних активности видљивим за овог британског писца и новинара. Мајстор прерушавања и криптографије, Душан Попов је до краја рата остао неухватив и ,,непрочитан“ човек из сенке кључних антифашистичких операција.

Сваки од укупно четрнаест наслова Ијана Флеминга, између редова, до најситнијих детаља износе начин рада и личност Душка Попова кроз перо и око аутора, а ,,Живи и пусти друге да умру“, ,,Операција Свемир“, ,,Из Русије с љубављу“, ,,Голдфингер“, ,,У служби њеног Величанства“, само су делић уметничког опуса.

Подршка приликом обнове породичне куће која би свој неисцрпан садржај даривала јавности, својевсртан је допринос Покрајинског секретаријата за привреду и туризам политичкој, антифашистичкој, културној, историјској и туристичкој баштини, која је само физички у банатском месту, али је утицај оних који су то баштинили далекосежан.

July 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates