Заменик Павле Почуч о системском решавању проблема унутар ИКТ сектора на Конференцији европског пројекта ,,Дизајнирај свој посао“

Обраћање заменика покрајинског секретара, мр Павла Почуча

Нови Сад, 05.фебруар 2018. - Данас је у Великој сали Скупштине АП Војводине одржана завршна конференција европског пројекта ,,Дизајнирајте свој посао", а у оквиру програма ,,ERASMUS +“. Назив конференције је ,,Одговор на недостатак квалификованих ИТ радника у Југоисточној Европи”, у организацији Центра за омладински и друштвени развој ,,RES POLIS“, суорганизатора Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, уз подршку Министарства за омладину и спорт Републике Србије и Националне службе за запошљавање.

Циљ самог Пројекта је настојање да се пронађу одржива и системска решења за повећање запослености, посебно међу младима, кроз сарадњу и укључивање актера из свих сектора друштва, релевантних институција доносиоца одлука и универзитета.

Овим се ствара нови приступ кроз нове краткорочне и једноставније наставне ИКТ програме, који се могу систематски користити за економско и образовно оснаживање незапослених и људи са мањим могућностима. Истовремено, ови програми могу систематично повећавати дигиталне компетенције и могућности за учење током целог живота целој популацији циљане земље.

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам, мр Павле Почуч, приликом свог обраћања је истакао да проблем, али и велика прилика, лежи у ИКТ сектору, сектору са сталним растом и потребом за радном снагом у којој оскудевамо.

,,С једне стране имамо велики број незапослених који траже посао, те у недостатку истог мигрирају у друге развијене земље, док са друге имамо растући ИКТ сектор у потрази за квалификованом радном снагом снагу. Потребан је заиста мали корак да све ове таленте и достигнућа претворимо у преко потребну базу ИТ струцњака од инжењера рацунарства и програмирања до уметника који владају дигиталним алатима. ИКТ сектор је грана привреде која се најбрже развија у односу на друге гране и која константно бележи добре резултате“, рекао је Почуч и навео податке који иду у прилог овој тврдњи.

,,Укупни пословни приходи ИКТ сектора у Србији су премашили 4 милијарде евра у 2017. години, при чему је извоз услуга у овом сектору прошле године порастао за чак 22 одсто, односно око 900 милиона долара.  Раст трговинског салда ИКТ услуга је скоро 25 одсто и за очекивати је да та стопа расте, а самим тим се и да се испуне очекивања да до 2020. године извоз ИКТ услуга достигне 1,5 милијарди евра“, навео је Почуч.

Заменик Почуч је додао да су Влада Републике Србије, Покрајинска влада и локалне саоуправе, у складу са уоченим проблемима повећали уписне квоте на ИТ смеровима факултета за више од 20 одсто, потом је покренута изградња иновационе инфраструктуре у Новом Саду, Нишу, Београду, и другим градовима, уведена је информатика као обавезан предмет од петог разреда основне сколе, а у току су пилот пројекти и интензивне обуке и курсеви преквалификацију у ИТ сектору широм Србије.

На конференцији су представљена решења за премошћавање јаза у вештинама у ИКТ сектору и представљени примери добре праксе у Југоисточној Европи, а кроз пет сесија, пленарних расправа, тематских округлих столова и радионица.

Обраћање члана Градског већа за привреду Града Новог Сада, Милорада Радојевића

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates