Иван Ђоковић на обележавању нове 2018. ,,године пса“ по традиционалном кинеском календару у Центру ,,Сава“


Београд, 15. јануар 2018. – У београдском Центру ,,Сава“ данас је уприличено свечано обележавање Нове 2018. године по кинеском, односно лунисоларном, календару, који је у НР Кини и даље у употреби за обележавање традиционалних кинеских празника.

Свечани пријем у београдском Центру ,,Сава“ организовале су асоцијације кинеских привредника Србије и Војводине, у сарадњи са Привредном комором Србије и града Лишуи, Савез за промоцију мирног уједињења Кине, као и Уједињеног удружења кинеске покрајине Џеђанг у Републици Србији.

Захваливши се Асоцијалцији кинеских привредника у Србији и Војводини на плодној и успешној сарадњи са покрајинском администрацијом, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, истакао је да је сарадња Кине и Србије у политичком, економском и инфраструктурном смислу на високом нивоу, чији су предуслов сличности у погледу културних и историјских вредности. ,,У ред новоцивилизацијских принципа које је управо прокламовао управо председник НР Кине Ши Ђинпинг на 19. Конгресу јесу принципи утемељени у савременој српској држави. Моралне и културолошке вредности нашег народа се у великој мери поклапају са тековинама народа који се представља на овој свечаности“, рекао је Ђоковић.

Он је додао да је приликом своје прошлогодишње посете покрајини Џеђанг, организованој од стране Асоцијације кинеских привредника у Војводини, договорено да се та покрајина побратими са АП Војводином, те да се са званичном скупштинском процедуром кренуло у децембру месецу прошле године. ,,Поред братске покрајине Гуангдонг са којом је већ развијена сарадња, док су успостављене и јаке везе са такође економски јаком покрајином Ђангсу. Кроз политичку и пословну сарадњу, постали смо и пријатељи. Сигуран сам да и пројекат ,,Један појас, један пут“ није само стратешки и економски, већ и културолошки, те да Србија није случајно препозната као  кључан стратешки партнер на Балкану“.

Организовање обележавања Нове године по кинеском календару има за циљ промоцију пријатељства између НР Кине и Републике Србије, продубљивање међусобног разумевања и сарадње и стварања повољније привредне климе и услова за даљу сарадњу.

На овај начин Асоцијација кинеских привредника Војводине подстиче своје чланове да се унапређују и учествују у бројним хуманитарним акцијама, а организовали су и активности како би помогла својим члановима да се интегришу у све сфере друштва, те помогла да и сама буде стабилна веза између покрајине Џеђанг и града Лишуи са Републиком Србијом и АП Војводином. На тај начин, Асоцијација утиче на јачање економских, културних, привредник и трговинских веза. 

August 2020
пон уто сре чет пет суб нед
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Copyright © 2020 Покрајински секретаријат за привреду и туризам. All Right Reserve.
Partner of Joomla Perfect Templates